1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran`la nükleer uzlaşma ABD Kongre`sinde

İran`la nükleer uzlaşma ABD Kongre`sinde

Enerji Günlüğü - İran'ın nükleer programının önemli ölçüde sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını...

İran`la nükleer uzlaşma ABD Kongre`sinde

Enerji Günlüğü - İran'ın nükleer programının önemli ölçüde sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşma ABD Kongresi'ne gönderildi.

Amerikan yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile Tahran yönetimi arasında varılan nükleer anlaşmayı ABD Kongresi'ne gönderdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

ABD Kongresi, anlaşma metnini 60 gün içinde inceleyerek oylayacak. Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Barack Obama ise Kongre'nin anlaşmayı reddetmesi halinde, kararı veto edeceğini açıkladı.Kongre'nin Obama'nın vetosunu aşabilmesi için 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin ve 100 üyeli Senato'nun üçte ikisinin kararı gerekiyor.

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter İran'la nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşan ülkelerin kaygılarını giderme amacıyla Orta Doğu turuna çıktı. Carter, İsrail, Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler