1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İspanyol profesörden elektrik endüstrisinde yeni model önerisi

İspanyol profesörden elektrik endüstrisinde yeni model önerisi

Enerji Günlüğü - Dünyaca ünlü enerji uzmanı ve danışmanı İspanyol profesör Ignacio Perez-Arriaga, yeni bir elektrik endüstrisi modeli önerdi.İtalya’da...

İspanyol profesörden elektrik endüstrisinde yeni model önerisi

Enerji Günlüğü - Dünyaca ünlü enerji uzmanı ve danışmanı İspanyol profesör Ignacio Perez-Arriaga, yeni bir elektrik endüstrisi modeli önerdi.

İtalya’da bulunan Avrupa Üniversite Enstitüsü’ne bağlı Florence School of Regulation’da enerji eğitimi direktörlüğü yapan İspanyol enerji uzmanı Ignacio Pérez-Arriaga, elektrik regülasyonu eğitim gününde yaptığı sunumda yeni bir elektrik endüstrisi modeli önerdi. Mezun olduğu ABD'nin en prestijli okullarından Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) de çalışmalar yürüten Pérez-Arriaga, elektrik piyasasında belirli bölgelerde franchise ile dağıtım yapan şirketler olmasını, finansman ve hizmet sözleşmesini birleştiren özel sektör-kamu ortaklığını ve bu çerçevede dağıtım ve perakende satış görevlerinde ayrışma yapılmasını içeren yeni bir model önerdi.

Pérez-Arriaga, elektrik dağıtım faaliyetlerinin bölgesel bir franchise olarak tanımlanmasını ve herhangi bir elektrifikasyon modu ile yetkilendirilmiş bir şirketin belirlenen bir bölgede elektrik arzından sorumlu olmasını önerdi.

Gerekli yönetsel, finansal ve operasyonel değişimin, kamu-özel ortaklığının bazı formları kullanılarak büyük bir özel küresel enerji firması ve etkin tüketici katılımı kabiliyetine sahip yerel şirketlerle mümkün olacağını kaydeden Pérez-Arriaga, fiziksel ağ varlıklarının ve işleyişinin farklı doğasını tanımak gerektiğini de belirtti. Bu çerçevede elektrik dağıtım ve perakende çalışmalarının ayrıştırılmasını önerdi.

ELEKTRİK SEKTÖRÜ DAHA KOLAY DEKARBONİZE EDİLEBİLİR

Elektrik sektörünün diğer sektörlere göre daha kolay dekarbonize edilebileceğini de kaydeden Pérez-Arriaga, dünyada temiz yemek pişirme erişimi olmadığı için tıpkı bir dünya savaşında ölen insan sayısı kadar her yıl milyonlarca insanın sağlığının olumsuz etkilendiğini ve öldüğünü kaydetti. 

Pérez-Arriaga’nın sunumunda ayrıca Afrika ülkelerine ilişkin veriler dikkat çekti. Afrika ülkelerinden sadece ada ülkesi olan Seyşeller Cumhuriyeti ve Uganda’nın elektrik üretim ve şebekeye bağlanma maliyetlerinin tarifeler ile karşılanabildiği ve diğerlerinde bu maliyetlerin karşılanamadığını belirtti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler