1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail’den Zorlu yatırımına lisans

İsrail’den Zorlu yatırımına lisans

Enerji Günlüğü – İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25 ortaklıkla kurduğu Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’ne...

İsrail’den Zorlu yatırımına lisans

Enerji Günlüğü – İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25 ortaklıkla kurduğu Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’ne üretim ve tedarik lisansı verdi.

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrailli ortakları ile 1.2 milyar dolar yatırım ile Ashkelon’da kurduğu 840 MW kapasiteli Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, üretim ve tedarik lisansını aldı.

İSRAİL, ENERJİSİNİN YÜZDE 7′SİNİ ZORLU’DAN ALACAK

Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin lisansının alınmasına ilişkin bir açıklama yapan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, “Dorad Doğal Gaz Çevrim Santralimiz, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin en önemli sonuçlarından bir tanesi. Bu santral aynı zamanda, İsrail’deki özel sektör yatırımı ile kurulan en büyük santral olma özelliği taşıyor. Santralimiz ile 13 bin MW enerji kapasitesine sahip İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6′sını şu anda tek başımıza karşılayabilecek durumdayız. Bu önemli başarının ardında, Zorlu Enerji Grubu’nun imzasının olması bizim için oldukça gurur verici” dedi.

Santralin 12 gaz türbini ile elektrik üreteceğini söyleyen Sinan Ak, “Santralimizin üretim ve tedarik lisansına sahip olması, İsrail’deki elektrik sektörünün rekabet ortamının gelişimi açısından çok önemli bir adım niteliği taşıyor. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, aynı zamanda elektrik maliyetlerinin düşürülmesi ve çevreci yapısı itibariyle İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı’nın da destek verdiği bir tesis” açıklamasında bulundu.

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail’de devam etmekte olan diğer enerji yatırımlarına da değinen Sinan Ak şunları söyledi: “Zorlu Enerji Grubu olarak, İsrail’de ortak olduğumuz iki santralin inşaat çalışmaları da sürüyor. Toplam kurulu güçleri 175 MW olan Ashdod ve Ramat Negev Doğal Gaz Çevrim Santralleri’ni 2014 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. İsrail’deki bu yatırımlarımız da tamamlandığında, 25 yıl boyunca İsrail, enerjisinin yüzde 7′sini bizden alacak.”

Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6′sını tek başına karşılayacak. Elektrik maliyetlerini düşürmesi ve çevreci olması nedeniyle, İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı’nın da desteklediği santral, önümüzdeki günlerde ticari faaliyetine başlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler