1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail`in en büyük gaz sahasında tehlike çanları

İsrail`in en büyük gaz sahasında tehlike çanları

Enerji Günlüğü - İsrail, Leviathan doğalgaz sahasındaki doğalgaz rezervlerinin % 85 hissesini elinde tutan Noble Energy ve Delek Group'un tekeline son vermek...

İsrail`in en büyük gaz sahasında tehlike çanları

Enerji Günlüğü - İsrail, Leviathan doğalgaz sahasındaki doğalgaz rezervlerinin % 85 hissesini elinde tutan Noble Energy ve Delek Group'un tekeline son vermek için harekete geçti.

İsrail Rekabet Kurumu, Salı günü İsrail'in Leviathan doğalgaz sahasınıdaki doğalgaz rezervlerinin % 85 hissesini elinde tutan Amerikalı Noble Energy ve İsrailli Delek Group'un hisse bulundurma iznini iptal ettiğini açıkladı.

RK Başkanı David Gilo, üç yıl önce Noble ve Delek şirketlerine Tamar ve Leviathan doğalgaz sahalarının kontrolünü verdiği uzlaşı anlaşmasını bu durumun doğalgaz piyasasında rekabeti önlediği gerekçesiyle yeniden gözden geçirdiğini ifade etti. Anlaşma iki şirketin bu sahalarda bulunan hisselerini elinde tutmasına ve daha küçük olan Tanin ve Karish sahalarının satışına izin veriyordu.

Gilo şimdi ya kararını sınırlandırarak bağlayıcı bir anlaşma açıklayarak Leviathan sahasındaki çalışmaları düzenleyeceğine ya da mahkemeden, iki şirketin iki sahadan birindeki hisselerini satarak tekelin kırılması kararı almasını isteyeceğine karar vermek zorunda.

Böylesi bir karar, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun muhaliflerinin iki şirketin İsrail'in böylesi değerli ulusal varlıklarında çok fazla kontrol sahibi oldukları eleştirilerini yoğunlaştırmaları üzerine alındı.

TEL-AVİV BORSASI PETROL VE DOĞALGAZ İŞLEMLERİNİ ASKIYA ALDI

Açıklamanın ardından Leviathan sahasının hisseleri yüzde 22 oranında düştü. Tel-Aviv Borsası bu olağanüstü değişim sonrası petrol ve doğalgaz hisselerinin alım satımını askıya aldı.

NOBLE'DAN YATIRIM YAPMAMA TEHDİDİ

Noble Energy bütün bu gelişmelerin ardından beş yıldır çok fazla masraf ve emek harcadığını belirterek, yasal haklarını korumak için gerekli olan tüm çabayı göstereceğini söyledi. Şirket yetkililerin bu kararının İsrail'in gelecekteki petrol ve doğalgaz endüstrisine gölge düşüreceğini belirterek, kendilerinin de İsrail'de yapacakları yatırımları etkileyeceğini söyledi.

İsrail'in Akdeniz kıyısında 2010 yılında keşfedilen Leviathan sahası son on yılda keşfedilen dünyanın en büyük açık deniz doğalgaz sahası. Sahada üretimin 2018 yılında başlaması ve İsrail'e enerji alanında büyük bağımsızlık sağlaması bekleniyor.

Sahada Amerikan Noble Energy % 39.66 hisse ile işletmeci ortak iken, Delek Group (Avner Oil ve Delek Drilling) % 45.34 ve Ratio Oil ise % 15 hisseye sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler