1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İzlanda yanardağ ile enerjisini patlatacak

İzlanda yanardağ ile enerjisini patlatacak

Enerji Günlüğü - İzlanda, yanardağda gerçekleştireceği sondaj çalışmalarıyla petrol ve doğal gazdan on kat daha verimli enerji üretecek.İzlanda,...

İzlanda yanardağ ile enerjisini patlatacak

Enerji Günlüğü - İzlanda, yanardağda gerçekleştireceği sondaj çalışmalarıyla petrol ve doğal gazdan on kat daha verimli enerji üretecek.

İzlanda, THOR adı altında Ocak ayında başlattığı deneysel bir proje kapsamında, ülkenin temiz enerji üretme hedeflerine ulaşmak için yanardağda sondaj çalışması yapıyor. Yanardağ derinliklerindeki ısıdan petrol ve doğal gazdan yaklaşık 10 kat daha fazla enerji üretilmesi planlanıyor.

4.659 metre derinliğe ulaşılan sondaj çalışmalarında 427 derece gibi bir sıcaklık sayesinde temiz enerji elde edilecek. Ülkede Reykjavik gibi 212.000 nüfuslu bir şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 30-35 volkan kuyusu açmak gerekiyor.

THOR projesinin ekonomik olarak uygulanabilir olması halinde bunun hayata geçirilmesi için iki yıla ihtiyaç duyuluyor. 

İzlanda şu anda elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiden elde eden tek ülke. Elektriğinin yüzde 25'ini jeotermal kaynaklardan elde ediyor. İzlanda sülfürün neden olduğu karbondioksit emisyonu sorununa çözüm bulabilmek için volkan sondaji gibi farklı kaynak arayışlarını da sürdürüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler