1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İzmir`de binalar kendi elektriklerini üretecek

İzmir`de binalar kendi elektriklerini üretecek

Enerji Günlüğü - Yaşar Üniversitesi, Avrupa Komisyonu’nun 7 milyon 500 bin avroluk yenilenebilir enerji teknolojileri projesine katılan Türkiye’den...

İzmir`de binalar kendi elektriklerini üretecek

Enerji Günlüğü - Yaşar Üniversitesi, Avrupa Komisyonu’nun 7 milyon 500 bin avroluk yenilenebilir enerji teknolojileri projesine katılan Türkiye’den tek kurum oldu. Yaşar Üniversitesi, dünya geleceği için büyük önem taşıyan ‘sıfır enerji bina’ teknolojisine ve tasarımına katkı sağlıyor. Avrupa Komisyonu 7’inci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilecek 7 milyon 500 bin avroluk  “Elektrik Üretimi İçin Yenilebilir Enerji Teknolojilerinde Araştırma İşbirliği” projesine dahil olan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü akademisyenleri projenin İzmir’de de uygulanmasını sağlayacak.

CEP YAKMAYACAK BİNALAR

Yaşar Üniversitesi, Avrupa Komisyonu 7’inci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilecek projede yenilenebilir enerji konusunda dünyanın önde gelen araştırma merkezleri, şirketler ve üniversiteler ile aynı konsorsiyum içinde yer aldı. Yenilebilir enerjiden elektrik üretmeyi hedefleyen proje kapsamında binaların dış cephesi ile bütünleşen güneş panelleri tasarlanacağını belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı projenin 2 yıl içinde hayata geçeceğini söyledi. Hepbaşlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında binalara bütünleşmiş güneş panellerinin tasarımı ve teknolojisi üzerine bir çalışma gerçekleştiriliyor. Yani artık güneş panelleri özel tasarım ile çatılarda değil bina ile bütünleşmiş olarak dış cephede yer alacaklar. Dünyada ilk kez tasarlanan bu paneller sayesinde binalar kendi elektriğini kendi üretebilecekler hem de daha estetik görünebilecekler. Biz de Enerji Mühendisliği Bölümü olarak sıfır enerji binaların hem araştırmasına hem de tasarımına destek veriyoruz.”

İZMİR’DE YAŞAR UYGULAYACAK

Projenin İzmir’de de Yaşar Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirileceğini ifade eden Prof. Dr. Hepbaşlı, “Dünyada uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilecek projeyi İzmir’de biz hayata geçireceğiz.” dedi.

ULUSLARARASI PROJEDE TEK TÜRK

İtalya, Portekiz, Polonya, İspanya, Almanya, Tunus, Fas ve İngiltere’den 15 ortaklı projede yer alan diğer üniversite, araştırma merkezi ve şirketlerden bazıları şöyle:

-Porta Üniversitesi( Proje koordinatörü üniversite)

-Reading Üniversitesi

-ONYX Solar Energy

-MCG

Önceki ve Sonraki Haberler