1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya, G. Kore ve Çin, nükleer güvenlik ağı konusunda anlaştı

Japonya, G. Kore ve Çin, nükleer güvenlik ağı konusunda anlaştı

Enerji Günlüğü - Japonya, Güney Kore ve Çin, 2011 yılında yaşanan Fukushima-Daiichi kazası gibi acil durumlarda hızla bilgi alışverişinde bulunacak...

Japonya, G. Kore ve Çin, nükleer güvenlik ağı konusunda anlaştı

Enerji Günlüğü - Japonya, Güney Kore ve Çin, 2011 yılında yaşanan Fukushima-Daiichi kazası gibi acil durumlarda hızla bilgi alışverişinde bulunacak nükleer bir güvenlik ağı kurulması konusunda anlaştı.

TASLAK ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu’nun beş delegesinden biri olan Kenzo Oshima, üç ülkenin Çin’de nükleer düzenleyicileri ve uzmanları arasında yapılan bir toplantıda taslak üzerinde anlaşma sağladığını belirtti. 

Çin’in Guangdong eyaletinin Taishan kentindeki toplantıya Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu’nun yanında Güney Kore Nükleer Güvenlik Komisyonu ve Çin Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi’nden yetkililer de anlaşmayı imzaladı.

Oshima, “Bir kaza olması durumunda bu üç komşu ülke etkilenecektir. Bu nedenle her üç ülke de güvenlik konusunda işbirliği yapmak üzere temel prensipte anlaştı” dedi.

Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanı Shunichi Tanaka, “Japonya, Çin ve Güney Kore arasında işbirliği sağlanması büyük nükleer güçler olmaları dolayısıyla birçok açıdan önemli,” dedi.

NÜKLEER KAZALARDA HIZLI BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Anlaşma uyarınca her bir ülkenin düzenleyicileri, diğer iki ülkedeki meslektaşlarına nükleer kazalar konusunda hem e-mail hem de telefon vasıtasıyla, hızla bilgilendirmede bulunacak. Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’ne göre 2. Seviye ya da üzerinde olduğu belirlenenler ve ayrıca 1. Seviye kazalar anlaşmaya göre bilgilendirmeye tabi olacak.

Anlaşmaya göre, üç ülke bilgi paylaşımı için hızla özel email hesapları oluşturacak, gelecekte ise buna video konferans altyapısı eklenebilecek.

Kaza bilgilerinin paylaşılmasının yanında üç ülke sürmekte olan güvenlik planları gibi düzenli bilgilerde de paylaşımda bulunacak.

Önceki ve Sonraki Haberler