1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Japonya, Rusya ile gaz boru hattı için önce güven istiyor

Japonya, Rusya ile gaz boru hattı için önce güven istiyor

Enerji Günlüğü - Japonya ve Rusya arasında kurulması düşünülen doğal gaz boru hattı için II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan anlaşmazlıkların giderilerek...

Japonya, Rusya ile gaz boru hattı için önce güven istiyor

Enerji Günlüğü - Japonya ve Rusya arasında kurulması düşünülen doğal gaz boru hattı için II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan anlaşmazlıkların giderilerek karşılıklı güvenin tam sağlanması gerektiği ifade edildi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko, Japonya ile Rusya arasında bir doğal gaz boru hattı inşaa edilmesi yönünde planlar yapmadan önce Japonya ile Rusya arasında karşılıklı güvenin artırılması gerektiğini söyledi. Seko, kalıcı bir barış anlaşması imzalanmadan böylesi bir projenin çok da iyi bir fikir olmadığını kaydetti.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. ve Gazprom, Rusya'nın Shakalin sahasından Japonya'nın Kanto Bölgesi'ne ve Tohoku Bölgesi'ne 1500 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı inşa etmeyi planlıyorlar. Projenin 6 milyar dolar maliyeti olacağı tahmin ediliyor. Ancak hattın sorun yaşanan Hokkaido adası üzerinden geçecek olması, projenin gerçekleşmesi önündeki en büyük engel.

Rusya ile Japonya arasında İkinci Dünya Savaşı sonrası Kuril Adaları konusunda ortaya çıkan anlaşmazlık ikili ilişkilerin normalleşmesini engellemeye devam ediyor. Savaş sonrası Sovyet güçleri tarafından işgal edilen adada yaşayan 17 bin Japon göçe zorlanmıştı. İki ülke arasında halen resmi bir barış anlaşması imzalanmadı.

Japonya enerjisinin neredeyse tamanını ithal ediyor ve dünyanın en büyük LNG alıcısı konumunda. Japonya LNG ithalatının yaklaşık yüzde 10'unun Rusya'dan yapıyor. Japonya elektriğinin yüzde 40'ını doğal gaz yakıtlı santrallerden üretiyor.

Uzmanlar ise iki ülke arasında gaz boru hattı inşasının bir rüya olduğunu kaydediyorlar. 

Önceki ve Sonraki Haberler