1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. JES'lerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 3'ü aştı

JES'lerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 3'ü aştı

Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) elektrik üretiminin aylık toplam elektrik üretimi içindeki payı ilk kez Nisan 2019'da yüzde 3 sınırının üzerine çıktı.

JES'lerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 3'ü aştı

Enerji Günlüğü - Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) elektrik üretiminin aylık toplam elektrik üretimi içindeki payı ilk kez Nisan 2019'da yüzde 3 sınırının üzerine çıktı. 

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, 18 Mayıs’ta Meclis’e sunulan Torba Kanun Teklifi’nde jeotermal yatırımlarını ilgilendiren düzenlemelerin de yer aldığını belirtti. Kındap, düzenlemeye göre jeotermal kaynak faaliyetleri ile başka yatırımların birbirlerini engellemesi durumunda, kamu yararı açısından yatırımların önceliği ve önemini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın belirleyeceğine dikkat çekti ve Teklif’in yasalaşması halinde Bakanlık tarafından alınan bu konudaki kararların kamu yararı kararı yerine geçeceğini de vurguladı. Geçmişte bu konulardaki kararın Kalkınma Bakanlığı’nın da aralarında yer aldığı üç bakanlığın ayrı ayrı imzasını gerektirdiğini hatırlatan JESDER Başkanı Ali Kındap, yeni yasayla yetkinin Enerji Bakanlığı’na verildiğini belirtti. 

Ali Kındap, özellikle turizm gelişim sahaları ile maden sahalarının çakıştığı durumlarda yatırımların tıkanma yaşayabildiğini, teklifte yer alan maddenin bu tür durumlarda kamu yararının gözetilmesini öngördüğünü, bunun da yatırımların hız kazanmasını sağlayacağını vurguladı.

JEOTERMALİN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI 

Öte yandan jeotermal elektrik santrallerinin (JES) elektrik üretimindeki payı Nisan ayında ilk kez yüzde 3 sınırını aş tı. JES'ler Nisan 2019 döneminde 685 milyar 274 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretti. Bu rakam Türkiye’deki tüm santrallerde gerçekleştirilen toplam elektrik üretiminin yüzde 3.01'ine karşılık geliyor. İlk dört ayda ise JES’ler tarafından 2 milyar 777 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Buna göre 2019’un ilk 4 ayında JES'lerde üretilen elektriğin toplam elektrik üretimi içindeki payı da yüzde 2.92 olarak hesaplandı.  

Mehmet KARA 

Önceki ve Sonraki Haberler