1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kafeinli güneş panelleri ışığı yüzde 3 fazla yakalıyor

Kafeinli güneş panelleri ışığı yüzde 3 fazla yakalıyor

Üçüncü nesil güneş hücrelerinde hammadde olarak perovskit yerine kafein kullanılabileceği ve bunun panelin güneş toplama potansiyelini %3’e yakın arttırabileceği kaydedildi.

Kafeinli güneş panelleri ışığı yüzde 3 fazla yakalıyor

Enerji Günlüğü - Üçüncü nesil güneş hücrelerinde hammadde olarak perovskit yerine kafein kullanılabileceği ve bunun panelin güneş toplama potansiyelini %3’e yakın arttırabileceği kaydedildi.

Güneş hücresi üretiminde kullanılan ve geleneksel silikondan 1000 kat daha ince ancak benzer verimliliğe sahip olan perovskit adlı kristal mineralin de pabucunu dama atacak bir araştırma şaşkınlık yarattı. Amerika Kaliforniya Üniversitesi ile Solargiga Enerji tarafından yapılan araştırmaya göre kafein, güneş hücrelerinin bu temel materyali perovskitin yerini alabilir. Üstelik daha yüksek bir verimlilik sunarak. 

KAFEİN PANELİN ISI DİRENCİNİ VE TERMAL VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRIYOR

Araştırma kapsamında bilim insanları 40 güneş hücresinden oluşan bir güneş paneline kafein eklediler ve perovskit ile kafein arasında harika bir “moleküler bağ” buldular. Kafeinin güneş panelinin ısı direncini ve termal verimliliğini arttırdığı görüldü. Katmanlı olarak yerleştirilen perovskitlerden oluşan güneş ışınlarını toplayan üçüncü nesil güneş hücrelerinin, kafein ile ışık toplama kapasitelerinin yüzde 17’den yüzde 19,8’e çıkıyor. 

Araştırma ekibi, kafein uygulamasının sadece perovskite güneş panellerinde yararlı olduğuna ve bunun da bu tipteki güneş panelleri üretimini önemli ölçüde ucuzlatabileceğine dikkat çekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler