1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Kalaycı: 10 yılda 125 bin MW kapasiteye ulaşılacak

Kalaycı: 10 yılda 125 bin MW kapasiteye ulaşılacak

ENSİA Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, Türkiye’de 90 bin MW olan kurulu güç kapasitesine gelecek 5 yıl içinde 20 bin, sonraki 5 yılda da 15 bin MW kurulu güç ekleneceğini söyledi. 

Kalaycı: 10 yılda 125 bin MW kapasiteye ulaşılacak

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, Türkiye’de 90 bin MW olan kurulu güç kapasitesine gelecek 5 yıl içinde 20 bin, sonraki 5 yılda da 15 bin MW kurulu güç ekleneceğini söyledi. 

Enerji Sanayici İşadamları Derneği (ENSİA) Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin kurulu gücünün 125 bin MW düzeyine çıkacağını hatırlattı ve rüzgar enerjisinin bu kapasite içinde önemli bir yer tutacağını söyledi.  

İZMİR’DE RÜZGAR SEMPOZYUMU
5’inci İzmir Rüzgar Sempozyumu ve Sergisi 3-5 Ekim 2019 tarihleri arasında Tepekule’de yapılacak.

ENSİA, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen sempozyuma kurumsal destek veriyor. Aynı zamanda sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı olan ENSİA Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, Türkiye’nin 7.615 MW düzeyine ulaşan rüzgar enerjisi kurulu gücü içinde en büyük payı 1.462 MW ile İzmir’in aldığını kaydetti ve şunları ekledi, “Rüzgârın başkenti olan İzmir, bu hafta çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 5’inci İzmir Rüzgar Sempozyumu ve Sergisi 3-5 Ekim tarihlerinde Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumda Türkiye’nin tükettiği elektriğin %7,4’ünü sağlayan rüzgâr enerjisi sektörünün tüm yönleriyle masaya yatırılacağı bir sempozyum düzenledik”. 

İLK 5 YILDA 20 BİN MW, SONRAKİ 5 YILDA 15 BİN MW
Türkiye’nin farklı kentlerinden pek çok sektör temsilcisi ve akademisyenin katılacağı sempozyum ilk kez 2001 yılında düzenlendi. 2001’de Türkiye’nin toplam kurulu gücünün 24 bin MW ve rüzgâr enerjisi kurulu gücünün ise 18,9 MW olduğunu hatırlatan Kalaycı, bugün Türkiye’nin 90 bin MW’ı aşan kurulu güce sahip olduğunu vurguladı. Kalaycı şöyle konuştu, “Türkiye’nin toplam kurulu gücüne gelecek 5 yılda 20 bin MW, sonraki 5 yılda ise 15 bin MW daha eklenecek. Rüzgâr enerjisi, bu yeni kapasitelerde önemli bir pay almaya devam edecek. Sektörümüzde gerek ürün gerekse hizmet alanında bölgesel bir merkez olan İzmir’in bu önemini daha iyi vurgulayabilmek için sempozyumda ana temayı ‘Yerli Üretim ve İzmir’ olarak belirledik. Türkiye’de kurulan ilk rüzgâr enerjisi santraline ev sahipliği yapan İzmir’in, yenilenebilir enerjide ne kadar önemli bir merkez olduğunu bu sempozyumla bir kez daha vurgulamak istiyoruz”. 

Üç gün sürecek sempozyumda, sektörün sorunları ve ihtiyaçları toplam 8 oturumda masaya yatırılacak. Oturumlarda, “Yerli Rüzgâr Endüstrisi”, “Denizüstü ve Karasal YEKA’lar”, “Rüzgâr Santrallerinin İşletilmesi ve Bakımı”, “Rüzgâr Santrallerinde Dijitalleşme”, “Rüzgâr Santrallerinde Çalışma Güvenliği” ve “Rüzgâr Santrallerinin Çevresel ve Sosyal Etkileri” başlıkları ele alınacak. Sempozyumda toplam 18 akademik bildiri sunulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler