1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Kalaycı: Enerji ihalelerini şartları netleştirip açmalı

Kalaycı: Enerji ihalelerini şartları netleştirip açmalı

YERA RES3 ihalelerinin ertelenmesini değerlendiren ENSİA BAşkanı Alper Kalaycı, “Bu tip ertelemeler yatırımcı nezdinde pek hoş karşılanmıyor. Tarihler ve kurallar kesinleştirilip öyle ihale açılmalı” dedi. 

Kalaycı: Enerji ihalelerini şartları netleştirip açmalı

Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı, YEKA RES3 yarışmalarının üçüncü kez ertelenmesini Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. 

Daha önce de 2000 MW’lik yarışmaların defalarca ertelendikten sonra iptal edildiğini hatırlatan Kalaycı “Bu tip ihale ertelemeleri, özellikle yabancı yatırımcı gözünde çok hoş karşılanmıyor. Bizim takvimlerimizi iyice netleştirip, tarihleri de kesinleştirip öyle ihale açmamız lazım” dedi. 

UZUN VADELİ TAKVİM NETLEŞMELİ 

İhaleler konusunda sadece bir adım sonrasının değil, önümüzdeki bir buçuk yıldaki tüm yarışma takviminin de netleştirmesi gerektiğini ifade eden Kalaycı “Uzun vadeli bir takvim ortaya koyulması, özellikle yabancı yatırımcıların hazırlık yapması açısından çok önemli. Ve bu aynı zamanda ülkemizin enerji alanındaki hedeflerinin de görünür kılınması açısından da önemli” diye konuştu.  

OYUNUN KURALLARI YARI YOLDA DEĞİŞMESİN

Alper Kalaycı, yarışmalar için belirlenen kriterlerin ve kuralların da kesinleştirilmesi gereğinin altını çizerken şu görüşleri dile getirdi: 

“Yarışmalarda kriter değişiklikleri yapılması da doğru değil. Bir futbol turnuvası düşünün, elemelerde, çeyrek finalde, yarı finalde kurallar neyse, işleyiş nasılsa finalde de öyle olsun ki, yarışmacılar yolda neyle karşılaşacaklarını, hangi kurala göre oynayacaklarını önceden bilsin ve ona göre hazırlansın. İki de bir kural ve prosedür veya yolda zeyilname ile kural değiştirmemek lazım. Onca yıllık tecrübemiz var, artık devamlı geçerli olacak kuralları net şekilde ortaya koyabiliriz.”

YEKA RES3 İHALELERİNDE SON DURUM 

Daha önce iki kez ertelenen, yenilenebilir kaynak alanları yönetmeliği kapsamında açılan ve 27 Nisan’ta yapılması beklenen rüzgâr enerji santrali (RES) bağlantı hakkı yarışmalarına başvurular bir kez daha ötelenmişti. Yerli ekipman kullanımının da ana kriterlerden biri olduğu 20 adet ihaleye başvurular 31 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak. 

YEKA RES3 YARIŞMA BÖLGELERİ VE KAPASİTELER (MWe)

Adıyaman: 40  

Amasya-Samsun: 40  

Ankara-Kırıkkale-Çankırı: 50  

Artvin-Rize-Trabzon: 20  

Bartın-Zonguldak-Karabük: 20  

Batman-Mardin-Diyarbakır-Şanlıurfa: 40  

Bayburt-Gümüşhane-Giresun: 40  

Bilecik-Eskişehir-Kütahya: 70  

Bingöl-Tunceli: 30 

Bitlis-Muş: 30  

Çorum-Kastamonu-Sinop: 50  

Elazığ: 40  

Karaman-Mersin: 70  

Malatya: 80  

Ordu: 40 

Siirt-Şırnak-Hakkari: 30  

Sivas: 40  

Tokat: 40  

Van: 30  

Yozgat: 50 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler