1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kapasite başvurularında EPİAŞ kaydı için 31 Aralık son gün!

Kapasite başvurularında EPİAŞ kaydı için 31 Aralık son gün!

Enerji Günlüğü – Kapasite başvurularıyla ilgili EPİAŞ kaydını 31 Aralık günü mesai sonuna kadar yaptırmayanlar, sıkıntı yaşayacak.Enerji Piyasası...

Kapasite başvurularında EPİAŞ kaydı için 31 Aralık son gün!

Enerji Günlüğü – Kapasite başvurularıyla ilgili EPİAŞ kaydını 31 Aralık günü mesai sonuna kadar yaptırmayanlar, sıkıntı yaşayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Doğalgaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği ve BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar’da (ŞİD) yeni bir düzenleme yaparak, 24 maddeye 4 numaralı hükmü ekledi. 

Buna göre “taşıtıcı şirketlerin” Gaz Yılı Öncesi Kapasite ve Atıl Kapasite başvurularıyla ilgili EPİAŞ kaydının 31 Aralık 2018 günü mesai bitimine kadar yapmaları gerekiyor. 

Bu tarihe kadar EPİAŞ kaydını yapmayanlar, 2019 yılı Ocak ayı içinde Taşıma Giriş Miktarı Bildirimi (TMB) yapamayacaklar. EPİAŞ kaydını 2019 Ocak ayı sonuna kadar yapmayanların ise STS başvuruları ve kapasiteleri bütünüyle iptal edilecek. 

ŞİD kapsamında eklenen söz konusu hüküm şöyle oldu: 

“24.4. 2018 yılına mahsus olmak üzere, 2019 Gaz Yılı Öncesi Kapasite Başvuru süreci ve 2019 Ocak ayı Atıl Kapasite Başvuru sürecinde EPİAŞ kaydını tamamlayamayan Taşıtanların kapasite başvuruları Taşıyıcı tarafından dikkate alınacaktır. 31 Aralık 2018 mesai bitimine kadar EPİAŞ kaydının Taşıyıcıya bildirilmemesi halinde, 01 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Piyasa İşletmecisi tarafından kayıt onayı Taşıyıcıya bildirilmeyen Taşıtanların STS’si yürürlükte olmayacağı için TMB yapmasına izin verilmeyecektir. 2019 Ocak ayı içerisinde EPİAŞ kayıt bilgisinin Taşıyıcıya ulaştığı tarih itibarıyla TMB yapmasına izin verilecek ve Gaz Yılı Öncesi ve Atıl Kapasite başvuruları geçerli sayılacaktır. 2019 Ocak ayı sonuna kadar Taşıyıcıya STP kayıt bilgisi ulaşmayan Taşıtanların, STS başvurusu ve kapasiteleri iptal edilecektir”. 

Önceki ve Sonraki Haberler