1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbondioksit salımı artacak!

Karbondioksit salımı artacak!

Enerji Günlüğü - Enerji bağlantılı karbondioksit emisyonları 2040 yılına kadar yüzde 16 artış kaydedecek.Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya...

Karbondioksit salımı artacak!

Enerji Günlüğü - Enerji bağlantılı karbondioksit emisyonları 2040 yılına kadar yüzde 16 artış kaydedecek.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2015 Raporu'na göre, artan düşük karbon geçişlerine rağmen enerji bağlantılı karbondioksit emişyonları 2040 yılında 2013 yılına göre yüzde 16 artış kaydederek 36.7 Gt'ye ulaşacak.

2000 yılından bu yana her yıl yüzde 2.4 oranında artan emisyonların içinde bulunduğumuz on yılın kalanında yılda yüzde 0.6 oranında artış kaydedeceği ifade edilen Rapor'da, 2020 ve 2030 yıllarında bu oranın yüzde 0.5'e düşeceği öngörülüyor.

HÜKÜMET POLİTİKALARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Rapora göre, tüm senaryolara göre dünyada enerji talebi artış kaydedecek, ancak bu büyümenin nasıl olacağı ve sera gazı emisyonlarını nasıl etkileyeceği hükümetlerin politikaları tarafından belirlenecek.

Çin'de kömür kullanımının ve ABD'de petrol kullanımının düşeceği kaydedilen raporda, dünya genelinde kömür ve petrolün enerji bileşimi içindeki payının 2040 yılına kadar yüzde 9 oranında düşeceği öngörüldü. Bu düşüşte yenilenebilir enerjinin yüzde 5 oranında, nükleer enerjinin de yüzde 2 oranında artış kaydetmesinin etkili olduğu da belirtildi.

Raporda, doğalgaz talebinin de yüzde 47 oranında artacağı ve bu artışta Çin ve Orta Doğu'nun başı çekeceği öngörüldü.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler