1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kasım ayında 70 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Kasım ayında 70 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Kasım 2020 döneminde 70 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilik alanında ise 17 proje teşvik belgesi aldı. 44 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı ve 2 enerji projesinin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Kasım ayında 70 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Enerji Günlüğü - Kasım 2020 döneminde 70 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilik alanında ise 17 proje teşvik belgesi aldı. 44 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı ve 2 enerji projesinin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2020 yılının Kasım ayında çeşitli sektörlerde toplam 1009 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 70’i enerji sektörüne; 17’si ise madenciliğe yönelik projeler oldu. 

Kasım 2020’de yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 25.331.980.766 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 33.903 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2020 yılının Kasım ayında enerji sektöründe 44 projenin de tamamlama vizesi yapıldı. 

MADENCİLİKTE EN BÜYÜK PROJE İMBAT MADENCİLİK’E AİT

Madencilik sektöründe teşvik alan projeler arasında yatırım tutarı en yüksek proje İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Manisa’da gerçekleştireceği, yerli sermayeli, bölgesel öncelikli komple yeni yatırım nitelikli, 12.000.000 ton/yıl linyit istihracı ve zenginleştirme kapasiteli linyit madenciliği projesi oldu. Gerçekleştirildiğinde 2.927 kişiye yeni istihdam yaratacak olan İmbat Madencilik’in teşvik paketinde 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırıma katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteği bulunuyor.

TEŞVİK ALAN EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİ ÇELİKLER AŞ’NİN

Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 1.437.500.182 TL ile Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim AŞ’nin Kütahya’da gerçekleştireceği, yerli sermayeli, bölgesel öncelikli modernizasyon nitelikli, 365MW/yıl kapasiteli, elektrik üretim projesi oldu. Çelikler AŞ’nin projesine verilen teşvik paketinde 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırıma katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteği bulunuyor. 

BALİ RÜZGAR AŞ’NİN PROJESİ İKİNCİ

Çelikler AŞ’nin projesini; Bali Rüzgar Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından İstanbul’da gerçekleştirilecek olan 423.941.454 TL yatırım tutarına sahip, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, 52,50MW/yıl elektrik üretim kapasiteli rüzgara dayalı elektrik enerjisi üretim projesi takip etti. Bu projesiyle 10 kişiye yeni istihdam sağlayacak olan Bali Rüzgar Elektrik AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK ÇEKİM ENERJİ AŞ’NİN

242.900.350 TL’lik yatırım tutarıyla Çekim Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ’ye ait, Edirne’de gerçekleştirilecek olan, komple yeni yatırım nitelikli, 10MW üretim kapasiteli, rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim projesi (RES), enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Çekim Enerji AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Enerji sektöründe 44 projenin yatırım teşvik belgeleri için tamamlama vizesi yapıldı. 

Bakanlık; Altıntaş Enerji Danışmanlık İnşaat Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin GES projesine verdiği teşvik belgesi ile Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne verilen GES projesinin teşvik belgesini de iptal etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler