1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kendi kendini temizleyen ilk güneş santrali İsrail’de

Kendi kendini temizleyen ilk güneş santrali İsrail’de

Enerji Günlüğü - İsrail dünyanın kendi kendini temizleyen ilk güneş enerjisi santralini oluşturdu. Temizlik işini yapan robotlar da güneş enerjisiyle...

Kendi kendini temizleyen ilk güneş santrali İsrail’de

Enerji Günlüğü - İsrail dünyanın kendi kendini temizleyen ilk güneş enerjisi santralini oluşturdu. Temizlik işini yapan robotlar da güneş enerjisiyle çalıyıyor. 

Güneş enerjisinde tozun ve kirin neden olduğu verim düşüklüğü sorununa İsrailli enerji şirketi Eccopia’dan robotlu çözüm geldi. Eccopia Kibbutz Ketura güneş santraline monte ettiği robotlar iledünyanın ilk kendi kendini temizleyen güneş santrallini oluşturdu.

ROBOTLAR DA GÜNEŞ ENERJİLİ

Eccopia, geçtiğimiz hafta Kibbutz Ketura güneş santralindeki panellere, yine kendi güneş panellerine sahip olan robotlar monte ederek, dünyanın ilk kendi kendini temizleyen güneş santrallini oluşturdu.

Özellikle suyun kıt olduğu bölgelerde son derece yararlı olacak yöntem sayesinde güneş panellerinde verimin yaklaşık olarak % 35 oranında arttığı ifade ediliyor.

DAKİKADA 100 METREKARE ALANI TEMİZLİYORLAR

Sisteme monte edilen ve kendi güneş panellerine sahip olan 100 robot her akşam güneş enerjisi parkında panellerin temizliğini gerçekleştiriyor. Her bir robot çoklu mikrofiber bezler kullanıyor ve hiç su kullanmadan kontrollü hava akımı ile nazik bir şekilde bir dakikada 100 metrekare alanı temizliyor. Robotlar aynı zamanda temizliğe başlayıp aynı zamanda tamamlıyorlar.

Daha önce santralde yılda beş defa beşer gün süren temizlik yapılıyordu. Parkta her yıl yaklaşık 9 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler