1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kezban Teyze plaketini aldı ama elektriğini satamıyor

Kezban Teyze plaketini aldı ama elektriğini satamıyor

Enerji Günlüğü - Sinop'un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyündeki evinin bahçesine güneş santrali kuran Kezban Karaman’a EIF2017 kapsamında plaket...

Kezban Teyze plaketini aldı ama elektriğini satamıyor

Enerji Günlüğü - Sinop'un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyündeki evinin bahçesine güneş santrali kuran Kezban Karaman’a EIF2017 kapsamında plaket verildi. Ancak Karaman santralinden elektrik satışı yapamıyor. 

10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) onur konuklarından biri Sinop'un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyündeki evinin bahçesine 2016 yılında 4 kW’lık güneş santrali kurarak bu konuda bölgede öncülük yapan işçi emeklisi 59 yaşındaki Kezban Karaman idi. Kongre’nin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez tarafından onur plaketi verildi. Ancak Karaman 19 adet güneş panelinden oluşan ve 3.6 KW elektrik üreten santralinden şebekeye elektrik satışı yapamıyor.

Enerji Günlüğü’ne açıklamalarda bulunan Kezban Karaman, santralinde üretilen elektriği satabilmesi için bölgede elektrik dağıtımı yapan YEDAŞ’ın kendisinden fatura kesmesini istediğini, ancak kendisinin böylesi masraflı bir durumu işçi emeklisi olarak karşılayamayacağını söyledi. Santralden bu güne kadar şebekeye 2500 kW elektrik verdiğini ifade eden Karaman, 2016 yılında kendisinden yüzde 5 pul vergisi kestiklerini ve artanını kendisine yüz, iki yüz, üçyüz lira olarak verdiklerini söyledi. Ancak 2017 yılında kendisinden fatura kesmesinin istendiğini kaydeden Karaman, “Maliye’ye gidip kayıt açtıracaksın dediler. Tamam, gittim maliyeye ama kazancımdan fazla giderim var. Bunu millet yapamaz. Bunu ben nasıl yapayım? Zaten bir emekli maaşım var. Şu anda öyle kaldı. Şu anda kendi elektrik faturamı da kendi cebimden ödüyorum. Herkes bu işten kazansın istiyorum. Devlet yüzde 5 vergisini alsın, dağıtım şirketi de alsın yüzde bir iki payını ama millet de kazansın. Kime ne zararı var. Sen yapmasan rüzgar güneş israf oluyor. Zaten teknolojiyi bulan bulmuş bize kolayı kalmış. Hem temiz enerji. Herkese açılsın artık. Millet bana sen yaptır önümüzü aç biz de yapalım diyor. Benim değil halkın önü açılacak. Bir de KDV’ler geri verilsin. Düzenlemeler kolaylaşsın. Başbakanımız en küçük bireylere destek verilsin dedi. Şimdi KOSGEB desteği de verilmiyor. Şirket olması lazım. Küçük yatırımcıya destek verilmeli.” dedi. 

ELEKTRİKLİ BİSİKLETİ İLE İŞLERİNİ GÖRÜYOR

1977’de Gerze’de ilk kadın şoför olan Karaman, 3-4 ay önce elektrikli bir bisiklet aldığını ve tüm işlerini elektrikli bisikletiyle yaptığını da kaydetti. Bisikletine bir de küçük güneş paneli taktırarak onun elektriğini de güneşten karşılamasını istediğini belirten Karaman, “Almanya da gördüm, herkes kendi elektriğini kendi üretmiş, onlar ileri gitmiş biz niye geri kalalım, sebep ne? Rüzgarın güneşin en alası var bizde. Nasılsa bitmeyen bir hazine bu artık. Herşey artık elektrikle oluyor. İhtiyacımız var. Mesela ben elektrikli bisikletime binip gidip işimi görüp geliyorum. Pazarıma gidiyorum, herşeyime gidiyorum. Şimdi onun üzerine bir güneş paneli koydurtmak istiyorum, dur bakalım. Kendisi üretsin kendisi kullansın.” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler