1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kıbrıs açıklarında yaklaşık 198 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi

Kıbrıs açıklarında yaklaşık 198 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi

Kıbrıs Rum Kesimi'nin (GKRY) Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak ilan ettiği10. blokta bulunan "Glafkos" ve "Pegasus" sahalarında yaklaşık 198 milyar metreküp ekonomik açıdan işletilebilir doğal gaz rezervi tespit edildi.

Kıbrıs açıklarında yaklaşık 198 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanı Michael Damianos, tek taraflı olarak ilan ettikleri münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri 10. blokta bulunan "Glafkos" ve "Pegasus" doğal gaz sahalarında doğal gaz tespit edildiğini açıkladı. Damianos, üretimin 2030 yılı sonrasında başlamasının hedeflendiğini açıkladı. 

Rum basınında yer alan haberlere göre Damianos, söz konusu sahalarda faaliyet gösteren ABD merkezli uluslararası petrol şirketi "ExxonMobil" ile Katar’a ait "QatarEnergy" ortak girişiminin, rezervlerin ticari potansiyel taşıdığını bildirdiğini ifade etti. Damianos, bu sahalardaki toplam rezerv miktarının yaklaşık 7 trilyon kübik fit (yaklaşık 198 milyar metreküp) seviyesinde olduğunun öngörüldüğünü belirtti. 

ORTAKLIK SAHA GELİŞTİRME PLANINI SUNACAK

Projenin bir sonraki aşamasında, şirketler tarafından geliştirme planının sunulmasının beklendiğini kaydeden Damianos, nihai yatırım kararının bu plan doğrultusunda alınacağını dile getirdi. Planlanan takvime uyulması halinde üretimin 2030 sonrasında ve muhtemelen 2033 yılı sıralarında başlamasının hedeflendiği bildirildi. 

Türkiye, GKRY'nin tek taraflı olarak ilan ettiği MEB'i ve bu çerçevede yaptığı lisans faaliyetlerini hukuken geçersiz kabul ediyor. Doğu Akdeniz'de GKRY'nin 13 blokluk MEB sistemi içinde 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 gibi birçok blok Türkiye ve/veya KKTC’nin kıta sahanlığı ile çakışıyor.