1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kırım Arktika bölgesi için hazırlanıyor

Kırım Arktika bölgesi için hazırlanıyor

Enerji Günlüğü – Kırım’da Rusya’nın Arktika bölgesinin geliştirilmesi için gerekli olan gemiler, deniz platformları ve LNG  tankerleri yapımına...

Kırım Arktika bölgesi için hazırlanıyor

Enerji Günlüğü – Kırım’da Rusya’nın Arktika bölgesinin geliştirilmesi için gerekli olan gemiler, deniz platformları ve LNG  tankerleri yapımına başlanacak. 

Rusya’nın işgal ettiği Kırım esas işlevine uygun hazırlıklara sahne oluyor. Yarımadada Rusya’nın öncelikli projelerinden biri olan Aktika’daki faaliyetlerin geliştirilmesi için gerekli olan gemiler, deniz platformları ve sıvılaştırılmış doğal gaz için tankerlerin yapımı gerçekleştirilecek.

Arktika’nın doğal kaynaklarını değerlendirme programı çerçevesinde Sankt-Petersburg ve Uzak Doğu bölgesindeki tersanelere devletçe büyük siparişler yapıldı. Şimdi de Kırım ilgili çalışmalara katılmaya başlıyor. Kırım Ukrayna’nın bünyesinde bulunduğu zaman gemi işletmeleri tam kapasite ile çalışamıyordu. Ve bir zamanlar 20 bin kişinin çalıştığı işletmelerde son zamanlarda yalnız 200 kişi kalıyordu. Kırım’ın yeniden Rusya’nın bünyesine girmesi sayesinde Kırım’daki tersaneler için iyi perspektifler oluştu. Uzmanların değerlendirmelerine göre Kerç kentindeki “Zaliv” gemi işletmesi daha bugün gerekli parametrelerle tankerler yani 300 metre uzunluğunda ve 50 metre kadar genişliğinde tankerler yapmak yeteneğindedir. Arktika’da onlarca böyle tankerlere gerek olacak.

Arktika’da şu ana kadar 60’ı aşkın zengin petrol ve doğalgaz yatağı keşfedildi. Yarısının işletilmesi için perspektifli olduğu ispatlandı. Ayrıca Arktika, Avrupa’dan Asya-Pasifik bölgesine ulaşmak için en kısa yol veuzmanlara göre ekonominin geleceği asıl Asya-Pasifik bölgesine bağlı olacak. Rekabetin böylesi yoğun olduğu bölgede Rusya kendisini terör eylemlerinden ve diğer olası tehditlerden korumak için de Arktika bölgesindeki askeri birliklerini sağlamlaştırmak kararını aldı.

RUSYA GELECEĞE HAZIRLIK YAPIYOR

Arktika’daki kıta sahanlığının Rusya’ya ait olan kısmında aktif çalışmalar gerçekleştiriliyor. Petrol ve doğalgaz çıkarımı ile uğraşan şirketler tarafından doğalgaz ve petrol aranması yapılıyor. Yakın gelecekte büyük sayıda büyük tonajlı gemilere, deniz petrol pratformlarına ve Arktika’dan sıvılaştırılmış gazın taşınması için tankerlere gerek oluşacak. Bugün Rus şirketleri başlıca olarak yabancı ülkelerde yapılan gemi ve deniz platformları kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu da çok pahalıya mal oluyor.

Arktika’daki Denizler İçin Rus Gemi Yapımı Şirketi çalışanı Gennadiy Kreslavskiy bu konuda, “Büyük sayıda deniz platformlarına gerek var. Şimdi bunları yabancı firmalardan kiralamak zorundayız. Kira ücreti çok yüksek. Arktika ‘nın buzlarında kullanılan platform için günde 600 bin dolar ödemek zorundayız. Bunlar, çok büyük masraflar. Bunun için yabancı şirketlere büyük tutarda para ödemektense, tersanelerimizi acelemodernleştirerek Rusya’daki işletmeler temelinde deniz platformları yapmak gereği oluştu. Ülkemizdeki gemi işletmeleri durumu düzeltmek için faaliyete başladı. Kuzey Dvina nehrinin deltasında bulunan Severodvinsk kentinde yapılan “Prirazlomnaya” platformu Peçora denizinde hizmete girdi. Bu platform vasıtası ile çıkarılan ilk parti petrol geçenlerde ihracata sunuldu.” dedi.

Geçenlerde Birleşmiş Milletler, Rusya’nın Ohotsk denizindeki kıta sahanlığının 52 bin metre karelik alanına hakkı olduğunu doğruladı. Bu alanın Rusya’nın topraklarına dahil olduğunu saymak için esas veren gerekli belgeler üzerindeki çalışmalar bu yılın Sonbaharına doğru tamamlanacak. Fakat böyle durum Arktika’ya yakın bulunan diğer ülkelerin hoşuna gitmiyor. Geçen yıl Kanada tarafından bu bölgede askeri tatbikat yapıldı. Norveç te NATO’daki partnörleri aşırı düşük ısı derecesi koşullarında asker çıkarma eylemi konulu tatbikata katılmaya davet etti.

Önceki ve Sonraki Haberler