1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kırklareli’de organik atıklardan elektrik üretilecek

Kırklareli’de organik atıklardan elektrik üretilecek

Biomass Enerji, Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde kuracağı biyogaz tesisinde günde 99 ton organik atığı işleyerek yılda 50.104.995 kWh elektrik üretecek.

Kırklareli’de organik atıklardan elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Biomass Enerji, Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde kuracağı biyogaz tesisinde günde 99 ton organik atığı işleyerek yılda 50.104.995 kWh elektrik üretecek.

Biomass Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Kırklareli İli, Babaeski İlçesi, Dindoğru Mahallesi, 238 Ada, 5 nolu Parseller üzerinde 6,2 MW kapasiteli Biomass Babaeski Biyogaz Santrali kurulup işletilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık 99 milyon lira değerindeki proje ile Biyogaz Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Tesiste hammadde olarak gıda endüstrisi proses çıktıları ve atıkları, büyükbaş hayvan (besi ve süt ineği) dışkısı ile zirai atıklar (küflenmiş ve çürümüş mısır silajı ve saman) kullanılacak. 

TESİSTE KULLANILACAK HAMMADDELER

Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogazın yakılması sonucunda ısıl enerji de açığa çıkar. Buradaki atık ısı, atık ısı geri kazanımı sistemi sayesinde biyoreaktörün sabit bir sıcaklıkta tutulmasında kullanılacak. Sistemde kojenerasyon prosesi sonucu oluşacak atık ısının basınçlı buhar olarak ileride kurulacak seranın iklimlendirilmesi ya da absorbsiyonlu chiller yardımıyla soğuk hava üretmek amacıyla değerlendirilmesi de mümkün. Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü (6,240 MWe/6,404 MWm/6,564 MWth) olacak şekilde dizayn edilecek.

Tesiste günde 99 ton atık işlenecek ve yılda 50.104.995 kWh elektrik enerjisi üretilecek. İç tüketim düşüldükten sonra üretilen elektriğin kalanı enterkonnekte şebekeye verilecek. Tesis yan çıktıları olarak fermente katı ve sıvı ürün ile birlikte atık ısı da üretecek. Bu atık ısı ihtiyaca göre sıcak su veya buhar olarak kullanılabilecek. Üretilen katı ve sıvı fermente ürün organik gübre olarak değerlendirilecek.

Enerji Günlüğü  

 

Önceki ve Sonraki Haberler