1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kolin Grubu Soma`da kuracağı termik santral için imza attı

Kolin Grubu Soma`da kuracağı termik santral için imza attı

Enerji Günlüğü - Manisa Soma Deniş Maden Sahası'ndaki kömüre dayalı 450 MW’lik termik santral kurulmasına ilişkin ihaleyi kazanan Kolin Grubu, kömür...

Kolin Grubu Soma`da kuracağı termik santral için imza attı

Enerji Günlüğü - Manisa Soma Deniş Maden Sahası'ndaki kömüre dayalı 450 MW’lik termik santral kurulmasına ilişkin ihaleyi kazanan Kolin Grubu, kömür sahasına ilişkin rodövans sözleşmesini imzaladı. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ile Kolin Grubu'na bağlı Hidrogen Enerji arasındaki anlaşmanın imza törenine TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.

Yaklaşık 153 milyon ton rezervli sahada yapılacak yatırımın yaklaşık 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yıllık çalışma süresi 6 bin saat olarak belirlenen termik santralin yıllık yaklaşık 2,9 milyar kWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor.
İhale şartnamesine göre işi üstlenen firma, altı yıllık yatırım süresinin ardından yedinci yıldan itibaren rödovans bedeli ödenmeye başlayacak. Soma'daki ruhsat alanı yaklaşık 102 bin dönüm. Sahadaki ortalama ısıl değer ise 1,200-2,000 kcal/kg olarak tahmin ediliyor. Şirkete tanınacak sözleşme süresi ise 30 yıl.

Törende konuşan Taner Yıldız, 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık kömürle alakalı ihaleleri yapacaklarını, önümüzdeki ay Bursa'da, ondan sonra Kütahya Tunçbilek'teki ihaleyle devam edeceklerini , bu projelerin çevreyle beraber yapılacağını belirtti.

Afşin-Elbistan, Konya-Karapınar gibi projeleri Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile yapılmasını teklif eden uluslararası firmalar olduğunu da ifade eden Yıldız, burada EÜAŞ'nin büyük oranda değil, küçük hisselerle özel sektör yatırımcılarını destekleyeceğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler