1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kolza Kocaeli’de atık yağlardan biyodizel üretecek

Kolza Kocaeli’de atık yağlardan biyodizel üretecek

Kolza Biodizel, Kocaeli’de bulunan tesiste ham yağları ve atık bitkisel yağları işleyerek yılda toplam 54 bin ton biyodizel üretecek.

Kolza Kocaeli’de atık yağlardan biyodizel üretecek

Enerji Günlüğü - Kolza Biodizel, Kocaeli’de bulunan tesiste ham yağları ve atık bitkisel yağları işleyerek yılda toplam 54 bin ton biyodizel üretecek.

Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Suadiye Mahallesi, Kurudere Mevkiinde bulunan 5854 m2’lik alan üzerinde Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri San. Tic. A.Ş. tarafından Ham Yağ, Rafine Yağ ve Bitkisel Atık Yağdan Biodizel Üretimi, Asit Yağı, Endüstriyel Amaçlı Bitkisel Yağ, Gliserin Üretimi, Bitkisel Atık Yağ Ara Depolama faaliyetlerinin yapılması planlanıyor. 

Yaklaşık 7,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında tesise kabul edilecek olan yenilebilir sıvı ve katı yağlar ile bunlar dışındaki sıvı ve katı yağlar işlenerek ham yağlardan yılda 28.500 ton, bitkisel yağlardan da yılda 25.500 ton biyodizel üretilecek. Ayrıca tesiste ham yağlardan yılda 3.500 ton gliserin, bitkisel yağlardan da yılda 3.200 ton gliserin yanında yılda 1.200 ton asit yağ üretilecek.

Kolza, Halen 35.000’in üzerinde iş yerine hizmet verilmekte olup, belediyelerle iş birliği içerisinde 100.000’e yakın haneden bitkisel atık yağlar topluyor. 

Ülkemizde bir yılda oluşan 350.000 ton bitkisel atık yağa karşılık toplanabilen miktar yılda 40.000 ton civarında. Bir litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiği düşünüldüğünde, bitkisel atık yağ geri kazanımının ve üstelik bu atıklardan ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı olan biodizel üretiliyor olmasının önemi ortaya çıkıyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler