1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Korkut Özal kömür aldı hazine buldu

Korkut Özal kömür aldı hazine buldu

Enerji Günlüğü - Odaş Elektrik, bir süre önce satın aldığı Çan'daki kömür sahasında, net değeri 260 milyon lirayı bulan fazladan kömür rezervi...

Korkut Özal kömür aldı hazine buldu

Enerji Günlüğü - Odaş Elektrik, bir süre önce satın aldığı Çan'daki kömür sahasında, net değeri 260 milyon lirayı bulan fazladan kömür rezervi buldu.

Korkut Özal ve oğlu Bahattin Özal'ın şirketi Odaş Elektrik, yüzde 92'sine sahip olduğu Çan Kömür ve İnşaat AŞ'nin kömür sahasındaki rezerv tespit çalışmalarında elde edilen sonuçlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklama'da Odaş Elektrik'in, Çanakkale Çan'da bulunan ve bedeli ödenmiş rödovans hakkına sahip Çan Kömür ve İnşaat AŞ'nin 10 Eylül 2013 tarihi itibariyle satın alındığı hatırlatıldı.

Açıklamaya göre satın alımın gerçekleştiği 10 Eylül tarihi itibariyle bir milyon ton civarında ispatlanmış rezerve sahip olduğu hesaplanan sahanın rezerv tespit çalışmaları Alman menşeili uluslararası bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner tarafından yapıldı.

Sahanın belirli bir kısmında yapılan çalışmalar sonucu, 18.94 milyon ton ispatlanmış, 5.76 milyon ton ilave olması gereken olmak üzere toplam 24.70 milyon ton kömür rezervi tespit edildi. Buna buna ilaveten rezervin, kuzey-kuzeydoğu yönünde devam etmesinin muhtemel olduğu sonucuna varıldı.

Gerek sahanın rezerv kapasitesi, gerekse kalorifik değerleri ve yoğunluğu açısından elde edilen sonuçların oldukça tatmin edici olduğuna işaret edilen açıklamaya göre, elde edilen veriler Şirket'in sahadaki kömürün alternatif şekillerde değerlendirmesine imkan tanıyor. Bu görüşten hareketle Şirket Yönetimi, rezervin Odaş Elektrik'e en fazla katma değeri sağlayacak şekilde değerlendirilmesi üzerine hızlı ve proaktif çalışmalara yöneldi. Süregelen çalışmalarla olgunlaşan stratejiler yapılacak ilk Olağan Genel Kurul'a kadar kamuoyuna duyurulacak.

İspatlanmış maden rezervinin, sahanın satın alma tarihinden bu yana yaklaşık 20 katı kadar artmış olması nedeniyle sahanın şerefiye değerinin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na uygun bir şekilde bilançoya yansıtılması gerekliliği ortaya çıktı. Bağımsız değerleme şirketi Moore Stephens tarafından değerleme çalışmasında, sadece ispat edilmiş rezerv, "standart ve ihtiyatlı bir yaklaşım" ile 290.581.485 TL olarak hesaplandı.

Açıklamada, Çan Kömür'ün Şirket'in 01.01.2013 - 30.09.2013 tarihli ara hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmemiş konsolide finansal tablolarına satın alma fiyatı baz alınarak 5.845.791 TL şerefiye değeriyle konsolide edildiğini hatırlatan Odaş Elektrik, mali tablolara tam konsolide edilen Çan Kömür için yapılan bağımsız değerlemede elde edilen net 260.720.238 TL'lik farkın, 01.01.2013 - 31.12.2013 tarihli hesap dönemine ilişkin bağımsız denetimden geçmiş konsolide finansal tablolarına yansıtılacağı vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler