1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kutman, Şırnak Santrali`ni Dinçkök`e satıyor

Kutman, Şırnak Santrali`ni Dinçkök`e satıyor

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding bünyesindeki Global Enerji, Şırnak Santrali'nin yüzde 55'ini Akkök Grubu'na satıyor. Santralin 270 MW olarak...

Kutman, Şırnak Santrali`ni Dinçkök`e satıyor

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding bünyesindeki Global Enerji, Şırnak Santrali'nin yüzde 55'ini Akkök Grubu'na satıyor. Santralin 270 MW olarak planlanan kurulu gücünün artırılabileceği belirtildi.

Mehmet Kutman'ın şirketi Global Yatırım Holding'ten yapılan açıklamada, Holding'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Global Enerji’nin yürütmekte olduğu 270 MW gücündeki, asfaltite dayalı ve akışkan yatak teknolojisiyle inşa edilecek Şırnak Termik Santral Projesi’nin hisse devrine ilişkin olarak Ali Raif Dinçkök'ün başkanlığındaki Akkök Grubu'na ait Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ ile ön mutabakata vardı.

GELİŞ VE GALATA HİSSELERİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Rekabet Kurumu izinlerinin alınması ve Akkök tarafından gerçekleştirilecek hukuki surecin ardından Akkök Grubu, Global Enerji’nin yüzde 85’ine sahip olduğu Galata Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ ve Geliş Madencilik Enerji İnşaat Ticaret AŞ sirketlerindeki yüzde 55’e tekabül eden hisseleri devralması planlanıyor.

Hisse devrine ilişkin ticari koşullar nihai anlaşmanın yapılarak hisse devirlerinin tamamlanmasının ardından açıklanması bekleniyor.

AKKÖK'ÜN UZMANLIĞI ETKİLİ OLDU

Global Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Emiroğlu, Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinen biri olan Akkök Grubu ile Şırnak Termik Santrali’nde ortaklık kurmak üzere bir ön mutabakata vardıklarını belirtti. Akkök Grubu'nun kurulu güç bakımından Türkiye’deki en büyük üretim şirketlerinden biri olduğunu hatırlatan Emiroğlu şunları söyledi:

"Grup olarak kendileri de sanayi elektriği kullanıcısı. Ayrıca tesis insaasi, elektrik dağıtımı ve ticaretindeki uzmanlıkları Şırnak’ta Akkök Grubu ile görüşmelere başlamamızda önemli bir etken oldu."

EN VERİMLİ SANTRALLERDEN BİRİ

Proje hayata geçtiğinde Şırnak Termik Santrali'nin elektrik üretim maaliyetleri açısından Türkiye’deki en verimli üretim tesislerden biri olacağını belirten Kanat Emiroğlu, "Yüzde yüz yerli kaynaklarla üretim gerçekleştirileceğinden, tesis cari açığın en önemli kalemlerinden biri olan enerji ithalatında azalma saglayacak" dedi.

KURULU GÜÇ ARTTIRILABİLECEK

Kanat Emiroğlu, Geliş Madencilik’in sahip olduğu lisans sahasındaki asfaltit kaynaklarıyla ilk etapta 135+135 MW’lık santral kurulmasının planlandığını hatırlatarak "Lisans alanındaki maden hacminin kurulu gücü önemli ölçüde artırabilmeye olanak tanıyacağı tahmin ediliyor. Proje aynı zamanda bölgenin en büyük sanayi tesisi olacak. Santral, bölgenin en önemli özel sektör iş vereni olarak yalnızca Şırnak’a değil çevre illere de istihdam sağlayacak" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler