1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Laska Ankara’da atık lastikleri elektriğe çevirecek

Laska Ankara’da atık lastikleri elektriğe çevirecek

Laska Teknoloji, Ankara Gölbaşı’nda günde 30 ton atık lastiği işleyeceği 3 MW kapasiteli bir elektrik üretim tesisi kuracak.

Laska Ankara’da atık lastikleri elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Laska Teknoloji, Ankara Gölbaşı’nda günde 30 ton atık lastiği işleyeceği 3 MW kapasiteli bir elektrik üretim tesisi kuracak.

Laska Teknoloji A.Ş. tarafından Ankara İli İli, Gölbaşı İlçesi, Oğulbey Mahallesi’nde “Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi”nin yapılması planlanıyor.

9 milyon lira değerindeki proje kapsamında kullanılmış, ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıca proje kapsamında 3 MW kapasiteli tesiste lastik dışında hammadde olarak atık plastik, kauçuk ve sentetik tekstil atıklar da kullanılacak.

ATIK LASTİKLERİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılarak geri dönüşüm ünitesine gönderilecek. Daha sonrasında parçalanarak 30 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne gönderilecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici ön depolama ünitesine alınacak ve doğrudan jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek. Ayrıca karbon siyahı aktif karbona dönüştürülerek piyasaya satılacak.

Enerji Günlüğü

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler