1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Litvanya Chevron ile görüşecek

Litvanya Chevron ile görüşecek

Enerji Günlüğü – Litvanya Çevre Bakanı Valentinas Mazuronis28 Ekim’de Chevron temsilcileriyle görüşeceğini bildirdi.Geçtiğimiz hafta Amerikan şirketi...

Litvanya Chevron ile görüşecek

Enerji Günlüğü – Litvanya Çevre Bakanı Valentinas Mazuronis28 Ekim’de Chevron temsilcileriyle görüşeceğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Amerikan şirketi Chevron Litvanya Silute-Taurage bölgesinde şeyl gazı arama ihalesinden çekildiğini açıklamış ve bu durum ülkede büyük yankı bulmuştu.

Litvanya Çevre Bakanı Valentinas Mazuronis,Chevron’un Silute-Taurage bölgesinde şeyl gazı arama ihalesinden çekilmesinin nedeninin,Chevron’un son dakikada tüm vergilerin ve hidrokarbonla ilişkili mevzuatların 7-10 yıl için dondurulması isteği olduğunu söyleyerek, “Chevron’un ihaleden çekilme kararında vergi konusunun çok belirleyici olduğuna inanmıyorum. Bütün faktörleri değerlendirmemiz gerekiyor. Karar açıklanmadan önce yatırımcı için çok olumsuz bir atmosfer oluşmuştu. Bu nedenle lisansa sahip olabilmek için son bir gayretle Litvanya Hükümetinin 7-10 yıl tüm vergileri ve çevre mevzuatını dondurma koşullarını anlaşmaya dahil etmek istedi. Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değildi” dedi.

Yeni yapılacak ihalenin herkese açık olduğunu vurgulayan Bakan,Chevron’un da bu ihaleye katılabileceğini ifade etti.

Henüz taraflarca doğrulanmayan bir bilgiye göre, Chevron Arama ve Üretim Avrupa CEO'su Derek Magness, önümüzdeki hafta görüşmeler için Litvanya’ya geliyor.

Litvanya’da çevre düzenlemelerinin yatırımcılar için çok ağır olduğu eleştirileri yapılıyordu. Chevron’un bu kararı ülkede kötüleşen yatırım ortamı nedeniyle kaygı ve telaş ile karşılanmış, ülkenin enerji bağımsızlığının zarar göreceği düşünülmüştü.

Önceki ve Sonraki Haberler