1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Macaristan doğalgaz arzını garantiye almak istiyor

Macaristan doğalgaz arzını garantiye almak istiyor

Enerji Günlüğü - Macaristan Gazprom’un, ülkesinde depoladığı doğalgaz miktarını Nisan ayından itibaren 2 katına çıkarmasını talep etti.Macaristan'da...

Macaristan doğalgaz arzını garantiye almak istiyor

Enerji Günlüğü - Macaristan Gazprom’un, ülkesinde depoladığı doğalgaz miktarını Nisan ayından itibaren 2 katına çıkarmasını talep etti.

Macaristan'da yayınlanan Vilaggazdasag gazetesinin haberine göre, Aralık ayında yaptığı Moskova ziyareti sırasında Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijarto, Rus devlet enerji şirketi Gazprom'un, Macaristan'daki tesislerinde depoladığı gaz miktarını Nisan ayından itibaren 2 katına çıkarmasını talep etti.

Doğalgaz arz güvenliğini arttırmak için geçen yıl Rusya ile Macaristan arasında yapılan anlaşma gereği Gazprom'un Macaristan'daki depolarında hali hazırda 700 milyon metreküp doğal gaz bulunuyor. Nisan ayından itibaren ise bu miktarın Macaristan'ın talebi ile 1,5 milyar metreküpe çıkarılması gündemde.

Macaristan Rusya dışında Avusturya’dan da doğalgaz tedarik ediyor ve toplam 6 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip bulunuyor. Macaristan depolama tesislerinden her gün 6 milyon metreküp gaz çekilerek aktarılıyor.

Geçen yıl Gazprom ile Ukrayna arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı sırasında Macaristan Ukrayna’ya doğalgaz aktarımını durdurmuş ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz tarafından protesto edilmişti.

Yaşanan gerginlikler nedeniyle Gazprom’un Macaristan depolama ünitelerinden hisse alıp almayacağı konusu ise henüz belli değil.

Macaristan, depolanan gaz için ödeme yapmıyor. Kullandığı gazın ücretini ödüyor. Macaristan doğal gaz ihtiyacının yüzde 80'ini Rusya'dan karşılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler