1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Macaristan’ın nükleer santrali için yeni lisans sonbaharda

Macaristan’ın nükleer santrali için yeni lisans sonbaharda

Macaristan’ın ilk ve tek nükleer santrali Paks-2 NGS'nin yeni güç üniteleri için inşaat lisansı 2021 sonbaharında alınacak.

Macaristan’ın nükleer santrali için yeni lisans sonbaharda

Enerji Günlüğü - Macaristan’ın ilk ve tek nükleer santrali Paks-2 NGS'nin yeni güç üniteleri için inşaat lisansı 2021 sonbaharında alınacak.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye yaptığı çalışma ziyaretinde Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi. Taraflar toplantıda Paks-2 NGS projesi ile ilgili görüşerek, santralin inşasının takvime uygun olarak devam ettiği konusunda fikir birliğine vardı. Görüşme sırasında taraflar, 2021 yılı sonbaharında, Macar Atom Enerjisi Kurumu (HAEA) tarafından Paks-2 Nükleer Santrali’nin inşaat lisansının verilmesinin beklendiğini ve ardından yeni güç ünitelerinin inşası için temel çalışmaların başlayacağını belirtti.

GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR

Yapılan çalışmalar kapsamında geçen yıl da, santrale iki yeni VVER 1200 3+ nesil ünitenin inşası için önemli adımlar atılmış, 30 Haziran 2020 tarihinde ise Macar Atom Enerjisi Kurumu’na (HAEA) lisans başvurusu yapılmıştı. 19 Kasım'da ise, Macaristan Enerji ve Kamu Hizmetleri Dairesi'nden (HEPURA) gelecekte inşa edilecek olan iki güç ünitesini Macar elektrik sistemine bağlamak için izin alındı. Santral çalışmaları çerçevesinde ayrıca, inşaat ve montaj tesislerinin inşaat lisansı alındığı ve inşaatlarının başlatıldığı da kaydedildi. 

2019'da dört reaktörü Macaristan'ın elektrik üretiminin% 50'sinden fazlasını üreten santrale Rosatom tarafından Rus teknolojisiyle 1200’er MW’lık iki ünite daha eklenecek. Böylece 1982 yılında faaliyete başlayan santralin kapasitesi 4400 MW’a yükselecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler