1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Malatya'nın atıksuyu güneş enerjisi ile arıtılacak

Malatya'nın atıksuyu güneş enerjisi ile arıtılacak

Malatya Atıksu Arıtma Tesisi'nin bulunduğu alanda kurulacak 1 MW’lık güneş santrali ile tesisin elektrik ihtiyacının beşte biri karşılanacak.

Malatya'nın atıksuyu güneş enerjisi ile arıtılacak

Enerji Günlüğü - Malatya Atıksu Arıtma Tesisi'nin bulunduğu alanda kurulacak 1 MW’lık güneş santrali ile tesisin elektrik ihtiyacının beşte biri karşılanacak.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, AB’den aldığı hibe kredi ile ilk etapta kuracağı 1 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali'nde (GES) gerçekleştireceği elektrik üretimi ile Atıksı Arıtma Tesisinin toplam tüketiminin 5/1’inin karşılamayı planlıyor. Santralin önümüzdeki yıl elektrik üretimine başlaması planlanıyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü ikinci aşamada ise 5 MW GES kurarak Atıksu Arıtma Tesisinin bütün enerji giderlerinin karşılanmasını planlıyor. Böylece MASKİ yılda yaklaşık 40 milyon lira değerinde elektrik giderinden tasarruf edebilecek.

ELEKTRİK ÖNEMLİ BİR MALİYET KALEMİ

GES alanında incelemelerde bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, elektrik maliyetlerinin MASKİ Genel Müdürlüğüne önemli bir yük getirdiğini belirterek “MASKİ Genel Müdürlüğümüz içme suyunda terfi sistemi dediğimiz kademe sistemi ile çalışan şebekelerde de yoğun olarak elektrik enerjisi kullanılmakta ve bu da önemli bir gider olarak karşımıza çıkmaktadır. MASKİ Genel Müdürlüğümüz bu şekilde olan içme suyu şebekelerini kendi cazibe sistemine dönüştürülmesi için çalışmalar yapmaktadır. İnşallah 2020 yılı içerisinde %80’ini kendi cazibesi ile ulaşılabilen bir formata getireceğiz. Ayrıca ileride Malatya’da herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak alternatif su kaynakları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler