1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Marmarabirlik zeytin atıklarından elektrik üretecek

Marmarabirlik zeytin atıklarından elektrik üretecek

Enerji Günlüğü – Marmarabirlik zeytin atıklarından yılda 2 milyon kilovatsaat elektrik üretecek.Zeytinlik alanları enerji yatırımlarına açacak olan...

Marmarabirlik zeytin atıklarından elektrik üretecek

Enerji Günlüğü – Marmarabirlik zeytin atıklarından yılda 2 milyon kilovatsaat elektrik üretecek.

Zeytinlik alanları enerji yatırımlarına açacak olan tasarıya tepkiler sürerken, zeytin atıklarından elektrik üretimi pilot uygulama için Marmarabirlik Entegre Tesislerinde deneme üretimine Aralık ayında geçilecek.

Marmarabirlik zeytin atığından elektrik enerjisi üretmek için düğmeye bastı. AR_GE tarafından geliştirilen TÜBİTAK tarafından onaylanan 3 milyon TL bütçeli projeye göre yılda 2 milyon kilowat saat elektrik enerjisi üretilecek. Pilot uygulama için enerji tesisi çalışmalarının başladığı Marmarabirlik Entegre Tesislerinde deneme üretimine Aralık ayında geçilecek.

TÜRKİYE'DE İLK UYGULAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, üretime dayalı ekonomik büyümenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden geçtiğine dikkat çekerek " Ülke olarak küresel ekonomide rekabet gücü elde edebilmek için AR-GE çalışmalarına yatırım yapmak zorundayız" dedi.

Marmarabirlik olarak 2010yılından itibaren AR-GE çalışmalarına hız verdiklerini ve ürün yelpazesinden, zeytin atıkları ve arıtma tesislerine kadar her alanda projeler geliştirdiklerini söyleyen Başkan Asa" Bu kapsamda birimimiz Türkiye'de bir ilki teşkil eden zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretme ve ortaya çıkan ısıdan da atık suyu buharlaştırma ve salamura suyunu arıtma projesi geliştirdi."diye konuştu.

DOĞA DOSTU ARITMA SAĞLANACAK

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

" AR-GE birimimiz tarafından 3 milyon TL'lik bütçe ile oluşturulan zeytin atıklarından enerji üretimi projesi geçen yıl TÜBİTAK tarafından onaylandı. Bu projeye göre, elektrik enerji üretimi pilot tesisi en geç Eylül ayı itibariyle Bursa 'daki merkezimiz Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde montajına başlanacak. Deneme üretimine ise Aralık ayının başında geçmeyi planlıyoruz. İlk elektrik enerjisini Tesislerimize vereceğiz. 500 kg/saat kapasiteli enerji tesisinden yılda 2 milyon kilowat saat elektrik enerjisi üretilecek.Bu projenin bir başka önemli ayağı daha bulunuyor.

Elektrik enerjisi üretilirken ortaya atık ısı çıkacak. Bu ısı ile zeytin karasuyu buharlaştırılarak bertaraf edilecek.Böylelikle her yıl zeytin karasuyunun bertarafı için ödediğimiz 150 bin dolarlık işletme maliyetini de ortadan kaldırmış olacağız. Yine ortaya çıkan atık ısı ile salamura suyu ile işletme atık sularını arıtabilirlik çalışmaları kapsamında doğaya temiz olarak vereceğiz".

Meclis Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda görüşülen, Zeytinlik alanları enerji yatırımlarına açan ve büyük tepki toplayan kanun tasarısı, tepkiler üzerine alt komisyona gönderilmişti. Zeytincilik tasarısı ile zeytinlik alanlarda yatırımlar için 3 kilometre mesafe sınırlamasının kaldırılması ve bu alanların madencilik ve enerji yatırımlarına açılması öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler