1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Meksika`nın petrol açılımı Anayasa`ya takılıyor!

Meksika`nın petrol açılımı Anayasa`ya takılıyor!

Enerji Günlüğü - Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto, özel sektörün petrol ve gaz üretimi ile ilgili yetkilendirilmesini yasaklayan ve bir tabu haline...

Meksika`nın petrol açılımı Anayasa`ya takılıyor!

Enerji Günlüğü - Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto, özel sektörün petrol ve gaz üretimi ile ilgili yetkilendirilmesini yasaklayan ve bir tabu haline gelen Meksika Anayasası'nın 27. maddesini değiştirmeye hazırlanıyor.

Meksika Başkanı Pena Nieto, ekonomik büyümeyi canlandırmak adına Meksika Anayasası'nın 27. maddesini değiştirmeyi öngören kanun tasarısını Eylül ayında gündeme getirmeyi planlıyor. Reuters'in haberine göre, Pena Nieto 50 yıllık bir tabunun yıkılması anlamına gelecek kanun tasarısıyla, Meksika'nın azalan petrol üretimini tersine çevirmeyi amaçlıyor.

Haberde, 27. maddenin değiştirilerek ülkeye yabancı petrol şirketlerinin girmesine vize vermenin, Başkan Pena Nieto'nun politik geleceğini riske sokabileceğine vurgu yapılıyor. Çünkü Meksika halkı özvarlıklarının yönetiminin ülke dışında olmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Öte yandan Houston Üniversitesi'nden Meksika Enerji Yasaları konusunda uzman olan bir hukukçu, “27. maddeyi değiştirmek, Hristiyanlığın 10 kuralını değiştirmeye benziyor” değerlendirmesini yaptı.

27. MADDE NE DİYOR?

Meksika'da tartışmalara neden olan 27. madde ise şöyle; “Petrol ve katı, sıvı yada gaz halindeki hidrokarbonların arama çalışmaları yalnızca devlet tarafından yapılabilir. Herhangi bir gerekçeyle başkalarına yetki verilemez".

Şu anda Meksika'daki tüm petrol yönetimi, ülkenin yıllık bütçesinin üçte birini sağlayan bir devlet kuruluşu olan Pemex'in elinde. Pemex, 1938 yılında zamanın Meksika Başkanı Lazaro tarafından kuruldu. Dolayısıyla halkın ruhani bağlılığı büyük.

Anayasanın 27. maddesinde yalnızca 1960'daki Küba Devrimi'nde minik bir ekleme yapıldı. 27. madde o tarihten bu yana hiç değişmeden günümüze kadar geldi.

MEKSİKA PETROL PİYASASI...

Meksika'nın 2004 yılında 3.4 milyon varil olan günlük petrol üretimi, şu anda 2.5 milyon varile kadar düştü. Bu azalım ise Irak, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin telafisiyle kapatılıyor. Komşusu Amerika'nın günlük petrol üretimi ise 7 milyon varilin üzerinde.

Önceki ve Sonraki Haberler