1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Merkez Bankası faizi düşürdü

Merkez Bankası faizi düşürdü

Enerji Günlüğü - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (MB-PPK) gecelik faiz oranlarını sabit tutarken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde...

Merkez Bankası faizi düşürdü

Enerji Günlüğü - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (MB-PPK) gecelik faiz oranlarını sabit tutarken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'den 9.5'e indirdi.

Merkez Bankası PPK, Erdem Başçı (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu'nun katılımıyla toplandı.

Toplantıda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına ilişkin karar alındı.

Buna göre, gecelik faiz oranları sabit bırakıldı. Sabit bırakılan faizler şunlar: Marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 8.

HAFTALIK REPO İHALE FAİZİ 9.5'E İNDİ

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 10’dan yüzde 9.5’e indirildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı da yüzde 13,5 düzeyinde sabit tutuldu.

Kurul'un toplantı sonuçlarına ilişkin açıklamasında son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlendiği belirtilti. Bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verildiği kaydedilirken "Kurul, getiri eğrisinin bu karardan sonra da yataya yakın seyretmesi ile para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini değerlendirmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Son dönemde açıklanan veriler bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ılımlı bir seyre işaret etmektedir. Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler