1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Mopak Muğla’daki fabrikasında kağıt atıklarından elektrik üretecek

Mopak Muğla’daki fabrikasında kağıt atıklarından elektrik üretecek

Mopak Kağıt, Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan tesislerinde atık kağıtları yakarak buhar ve elektrik üretecek.

Mopak Muğla’daki fabrikasında kağıt atıklarından elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Mopak Kağıt, Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan tesislerinde atık kağıtları yakarak buhar ve elektrik üretecek.

Muğla ili, Dalaman ilçesi, Bezkese Mahallesi’nde yer alan ve atık kâğıttan geri dönüşüm yapılarak kâğıt ve karton imalatı yapılan "Mopak Dalaman Selüloz-Kağıt-Karton Entegre Tesisleri”nde geri dönüşüm değeri taşımayan ıskartalar yakılarak kağıt üretimi için gerekli olan buhar enerjisi elde edilmesi planlanıyor. 

Mopak Kağıt-Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait tesiste atık kâğıdın geri dönüşüm prosesinde “Atık Kâğıt ve Kartonun hamur haline getirilmesi sırasında mekanik olarak ayrılan ıskartalar” meydana geliyor. Söz konusu ıskartalar herhangi bir geri dönüşüm değeri taşımıyor. Kurulması planlanan tesis ile söz konusu ıskartaların kaynağında, başka bir yere nakledilmeden yakılarak bertaraf edilmesi ve kağıt üretimi için gerekli olan buhar enerjisi elde edilmesi planlanıyor. Aynı zamanda üretim harici artan ikincil buhar kojenerasyon tesisi aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürtülecek ve Fabrika’nın enerji ihtiyacının karşılanması için kullanılacak.

4 MW’LIK KOJENERASYON TESİSİ KURULACAK

Bu kapsamda şirket, kömür yakıtlı fabrikanın Kağıt-Karton üretimi için gerekli buharı elde etmek amacıyla fabrikaya entegre 2 adet 13 MW (toplam 26 MW) kapasiteli eski tip buhar kazanı yerine yeni ve çevreye duyarlı teknolojiler ile donatılmış 19,5 MW kapasiteli buhar kazanı ve 4 MW kapasiteli kojenerasyon tesisi kurmayı ve işletmeyi planlıyor.

15 milyon euro bedelli proje kapsamında kurulacak tesiste ıskartalardan günlük 96 ton ve bir miktar kömür yakılacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler