1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Muratoğlu: TANAP Güney Koridoru’nun belkemiği

Muratoğlu: TANAP Güney Koridoru’nun belkemiği

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanlığıTransit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanı Reha Aykul Muratoğlu, yasal çerçeveler oluşturulup...

Muratoğlu: TANAP Güney Koridoru’nun belkemiği

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanlığıTransit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanı Reha Aykul Muratoğlu, yasal çerçeveler oluşturulup alınan kararlar uygulandığında TANAP’ın Güney Koridoru’nun belkemiği olacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanlığıTransit Petrol Boru Hatları Dairesi Başkanı Reha Aykul Muratoğlu , Avusturya Viyana’da gerçekleştirilenAvrupa Gaz Konferansı’nda yaptığı konuşmada özellikle gerekli yasal çerçeveler kurulduğunda, yapılan anlaşmalar ile Şah Deniz Konsorsiyumu üyesi ülkelerin 2013 yılında aldıkları Azerbaycan’dan doğalgaz tedariğini öngören ticari kararlar uygulandığında TANAP’ın Güney Koridoru’nun belkemiği olacağını söyledi.

TÜRKİYE’NİN İKİ UÇLU ENERJİ YAKLAŞIMI

Muratoğlu,Türkiye’nin enerjide iki uçlu bir yaklaşımı olduğunu belirterek, bunları, doğalgaz arz güvenliğini sağlamak ve özellikle de bir parçası olduğu AB Güney Koridoru ile Türkiye üzerinden doğalgaz akışını arttırmak olarak sıraladı.

TÜRKİYE BÖLGEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇOK ŞEFFAF BİR POLİTİKAYA SAHİP

Türkiye’nin bölgede sürdürülebilir ve çok şeffaf bir politikaya sahip olduğunu belirten Muratoğlu, Kısa ve orta vadede Türkiye’ye 100 milyar m3 doğalgaz gelmesini, bunun da 40 milyar m3’ünün Avrupa’ya nakledilmesini planladıklarını da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE MÜKEMMEL BİR COĞRAFİ KONUMA SAHİP

Türkiye’nin hem dünyanın en büyük hidrokarbon kaynaklarının, hem de tüketici piyasaların ortasında konumlandığını söyleyen Muratoğlu, kısa-orta vadede Irak doğalgaz rezervlerinin de önemli bir rol oynayacağını, İran doğalgazının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

TÜRKMENİSTAN’IN TÜRKİYE VE AVRUPA İLE BİR BAĞLANTISI YOK

Türkmenistan’ın Türkiye ve Avrupa ile bir bağlantısı olmadığına dikkat çeken Muratoğlu, TANAP projesinin fark edileceğine ve TAP ile devam edeceğine inandığını ve bunların bu boru hattı üzerinden doğalgaz dağıtımını düşünmeye teşvik edeceğinden emin olduğunu söyledi.

TÜRKİYE TANAP’IN BİR PARÇASI OLMAYA HAZIR

Türkiye’nin 1970’lerden bu yana uluslar arası enerji piyasalarına hizmet etmekte olduğunu hatırlatan Muratoğlu, Türkiye’nin Sovyetler Birliği’nin parçalanmasının ardından 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı inisiyatifinde yer aldığını ve şimdi de TANAP’ın bir parçası olmaya hazır olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler