1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Naftogaz, Gazprom ile anlaşma imzaladı

Naftogaz, Gazprom ile anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Naftogaz, yılın ikinci çeyreğinde Rusya'dan doğalgaz alımı için Gazprom ile anlaşma imzaladı.Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanlığı...

Naftogaz, Gazprom ile anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Naftogaz, yılın ikinci çeyreğinde Rusya'dan doğalgaz alımı için Gazprom ile anlaşma imzaladı.

Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, 2. çeyrekte Rusya'dan doğalgaz alımı için Gazprom ile anlaşma imzaladı.

Yapılan açıklamaya göre Naftogaz, 2. çeyrekte alacağı doğalgaz için Gazprom'a 248 dolar/binmetreküp fiyat üzerinden ödeme yapacak. Naftogaz şu anda Avrupa'dan ise doğal gazı 280 dolar fiylatla alıyor.

UKRAYNA 250 DOLARDAN FAZLA ÖDEMEK İSTEMİYOR

Anlaşma imzalanmasına rağmen Naftogaz'ın 1 Nisan itibari ile Rusya'dan doğalgaz alımını durdurduğu ifade ediliyor. Üstelik, Rusya'nın ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'ya 'kış paketi' ile sağladığı indirimi 3 ay daha uzatma kararı alması sonrasında Ukrayna, Rus doğalgazı alımını durdurdu.

Naftogaz'ın Rus Gazprom şirketinden doğalgaz alımını 1 Nisan itibariyle durduğunu açıklayan Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Vladimir Demçişin fiyatın 250 doları aşmaması halinde sevkiyatın devam edeceğini söyledi.

Vladimir Demçişin 13-14 Nisan'da Avrupa Birliği temsilcilerin de yer alacağı planlanmış üçlü görüşmelerde 2015-2016 yıl için gaz alımını şartları konusunda son karara varılacağını belirtti.

UKRAYNA ANLAŞMANIN 2016 KIŞ SONUNA KADAR OLMASINI İSTİYOR

Demşiçin, "Gaz alımı konusundaki sözleşme sadece yılın ikinci çeyreği için değil önümüzdeki ısınma sezonunu da kapsayacak şeklinde olmalı. Yani 2016'nın ısınma sezonunun sonuna kadar." dedi.

Gazprom, yılın ikinci çeyreğinde Ukrayna'ya bin metreküpünü 348 dolardan verdiği doğalgazı 100 dolarlık indirimle 248 dolara vermeye hazır.

Ukrayna'nın mevcut fiyat formülüme göre 1 Nisan'dan itibaren Rus doğalgazının bin metreküpü için 348 dolar ödemesi gerekiyordu. 100 dolar indirimli kış paketinin uzatılması halinde önümüzdeki 3 ay içerisinde Ukrayna'nın bin metreküp için 248 dolar ödemesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler