1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. NASA hibrit elektrik teknolojisinde GE'yi tercih etti

NASA hibrit elektrik teknolojisinde GE'yi tercih etti

GE, NASA işbirliğiyle MW sınıfı entegre hibrit elektrik hareket aktarma hattının geliştirilmesinde rol alacak. Geliştirilecek elektrikli uçağın yer ve uçuş testlerinin 2020'li yılların ortasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

NASA hibrit elektrik teknolojisinde GE'yi tercih etti

Enerji Günlüğü - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve GE Havacılık, yeni bir hibrit elektrik teknolojisi test aracı geliştirmek üzere anlaştı. Megawatt (MW) sınıfındaki hibrit elektrikli tahrik sisteminin yer ve uçuş testlerinin, 2020'li yılların ortası itibarıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

NASA, Elektrik Hareket Aktarma Hattı Uçuş Testi (EPFD) projesinin bir parçası olarak, hibrit elektrik uçuş teknolojilerinin ticari havacılıkta kullanılmasını hızlandırmak üzere, GE Havacılık ve ortaklarına beş yılda toplam 260 milyon dolar fon sağlayacak. Yıllardır süren hibrit elektrik sistemlerin motor, jeneratör ve güç dönüştürücülerinin parçalarını geliştirme çalışmalarının sonunda GE, tek koridorlu uçaklar için uçuşa hazır olduğunu göstermek üzere entegre bir hibrit elektrik hareket aktarma hattını sistematik olarak olgunlaştıracak.  

Hibrit elektrik teknolojisinin uçuş testi, üzerinde değişiklikler yapılmış Saab 340B test uçağında ve GE'nin CT7-9B turboshaft motorlarıyla yapılacak.

GE, EPFD programında NASA ile olan iş birliğinde aynı zamanda hibrit elektrikli motorlara yönelik standartları, sertifikasyonu ve yasal gereklilikleri belirlemek üzere rehberlik ve veri sağlayacak. 

ELEKTRİKLİ UÇAKLARIN TİCARİLEŞMESİ HIZLANACAK

NASA'nın Washington Genel Merkezi'ndeki Havacılık Araştırma Misyonu Direktörlüğü'nde yönetici olan Robert Pearce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “NASA ve iş ortakları EAP (Elektirikli Uçak Tahrik) teknolojilerinin ticari ürünlere geçişini hızlandıracak ve ekonomik büyüme için bir katalizör görevi görecek. Bu yeni alternatif tahrik ve enerji teknolojilerinin filoya entegre edilmesiyle birlikte, ses altı ulaştırmanın ekonomik ve çevresel performansını önemli ölçüde arttırmayı umuyoruz” dedi.

GE'nin bir iş alanı olan GE Havacılık; ticari ve askeri jet motorları, hava elektroniği, uçaklar için dijital çözümler ve elektrik güç sistemleri alanlarında ürün geliştiriyor. 70 yılı aşkın süredir Türkiye'de de faaliyet gösteren GE’nin, Türkiye Teknoloji Merkezi ve TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) ile işbirlikleri bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler