1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nihat Özdemir, nükleere yüzde 25 pay biçti

Nihat Özdemir, nükleere yüzde 25 pay biçti

Enerji Günlüğü - (MEHMET KARA) Elektrik Dağıtıcıları Derneği (EL-DER) Başkanı ve Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir. 2023 yılı sonrası Türkiye'deki...

Nihat Özdemir, nükleere yüzde 25 pay biçti

Enerji Günlüğü - (MEHMET KARA) Elektrik Dağıtıcıları Derneği (EL-DER) Başkanı ve Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir. 2023 yılı sonrası Türkiye'deki elektrik üretiminde nükleerin yüzde 25 pay alabileceği tahmininde bulundu. 

Başkan Nihat Özdemir ile EL-DER'in bir önceki genel başkanı (Şu anda başkanvekili) Ceyhan Saldanlı ve EL-DER Yönetim Kurulu Üyesi (Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı) Selahattin Hakman İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Nihat Özdemir, geçtiğimiz yılın son günlerinde ihalesi yapılan Boğaziçi (BEDAŞ), Akdeniz ve Gediz elektrik dağıtım bölgelerinin Mayıs sonlarında, ihaleleri Şubat’ta yapılan AYEDAŞ, Vangölü, Dicle ve Toroslar dağıtım bölgelerinin ise 1 Ağustos itibariyle yeni sahiplerine devredileceğini anlattı.

DAĞITIMA YATIRIM KAYIP KAÇAĞI DÜŞÜRDÜ

Nihat Özdemir'in verdiği bilgiye göre daha önce devri tamamlanan 13 elektrik dağıtım bölgesinde (Aras EDAŞ'ın devrinin önü ise Danıştay kararından sonra açıldı) 2011-2012 döneminde 2 milyar liralık yatırım yapıldı. Yapılan yatırımların bir bölümü şebekelerin yenilenmesi ve yeraltına alınması, bir bölümü de yeni hatlar çekilmesi için yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye'deki elektrik kayıp-kaçak oranları hızla aşağıya indirildi. Bugün, Vangölü ve Dicle bölgeleri hariç, Türkiye'de elektrikteki kayıp-kaçak oranı yüzde 10'un altına indirilerek, Avrupa ortalamalarının gerisine çekildi. 2010 yılı sonunda yüzde 17 olan genel kayıp kaçak oranı ise dağıtım 2012 sonu itibariyle 4 puan düşürülerek yüzde 13'e düştü.

İHRACAT HEDEFİ TUTMASA DA ELEKTRİK HEDEFİ TUTACAK

Kayıp kaçaktaki bu azalmayla Türkiye 10 milyar kWh'lık elektrik kazancı sağladı. Bu sayede zaten çok yüksek olan tüketim artışının daha da yükselmesinin önüne geçildi. Bunun TL olarak karşılığı ise yaklaşık 2 milyar lira.

Önümüzdeki dönemde, EL-DER üyesi dağıtım şirketleri yılda yaklaşık 1.2 milyar liralık yatırım yapacak.

EL-DER Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin hem enerjide hem de ithalatta 2023 yılı hedefleri bulunduğunu hatırlatarak "500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak belki zor ama 2023 yılında 500 milyar kWh'lık elektrik tüketimi hedefleniyor ve bu gerçekleşecektir" dedi.

NÜKLEERE DÖRTTE BİP PAY BİÇTİ

2023 yılı ve sonrasında Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde kaynaklar bazında nasıl bir dağılım öngördüğünü de açıklayan Nihat Özdemir şöyle dedi:

"Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri devreye girerse, yüzde 25'i oradan gelir. Yüzde 25'i rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlanacaktır. Doğalgazın payı da yüzde 25'e geriler, kalan yüzde 25'lik kısım ise kömürden üretilir."

CEZA VARSA ÖDÜL DE OLMALI

EL-DER olarak, mevzuat çalışmalarına da büyük önem verdiklerini anlatan Nihat Özdemir, bu konudaki çalışmalarda özellikle ölçülebilirlik anlayışının hakim kılınması gerektiğinin altını çizdi. Dağıtım bölgelerini devralan şirketlere çeşitli hedeflerin verildiğini ve bunu yerine getiremeyenlerin cezalandırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Özdemir, cezalandırmanın yanı sıra ödüllendirmenin de devreye sokulması gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler