1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Nilüfer Belediyesi termik santral istemiyor

Nilüfer Belediyesi termik santral istemiyor

Enerji Günlüğü - Bursa Nilüfer Belediyesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılması planlanan termik santralin ilçede diğer OSB'lere sıçrması...

Nilüfer Belediyesi termik santral istemiyor

Enerji Günlüğü - Bursa Nilüfer Belediyesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılması planlanan termik santralin ilçede diğer OSB'lere sıçrması halinde, 2020 yılına kadar gaz emisyonlarını yüzde 20 azaltma projelerini riske atabileceğinden endişeli.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne (DOSAB) yapılması planlanan termik santralin Nilüfer'de yol açacağı olası olumsuzluklar raporlaştırıldı. Belediye Meclisi'nde raporu sunan Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı Arca Atay, DOSAB?a kurulacak santralin diğer OSB?lere de emsal teşkil edeceğine dikkat çekerek, "Santralin, ilçe sınırları içinde bulunan 6-7 OSB?ye de sıçraması halinde Nilüfer Belediyesi olarak 2020 yılına dek gaz emisyonlarını yüzde 20 azaltma projemizi de riske atma olasılığı doğar" dedi.

Atay, bacadan çıkacak kükürt dioksit ve azot oksitlerin atmosfere salınımı sonucu asit yağmurlarının oluşacağını, bu yağmurların da insan, bitki ve balıklar başta olmak üzere sucul ekosistem canlıları için ölümcül tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Atay, iklim üzerindeki negatif etkileri olacak termik santralin tarımda da büyük yıkıma neden olabileceğine dikkat çekti.

SANTRAL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KATKI SUNACAK

Raporda,DOSAB'da kömürlü termik santralinde kömür, kireç taşı ve su kullanılarak elektrik ve buhar elde edileceği, kömürün yakılıp elektrik elde edilmesi sırasında ortaya gaz, toz ve külün çıktığı belirtilerek, "Yerli, düşük kalorili (3000 kcal) kömür kullanılacak olup, yıllık tüketim 500 bin ton. Alpagut, İsaalanı, Kepsut ve Dursunbey kömür havzalarından kamyonlarla getirilecek (20 şer tondan 25.000 kamyon). Kulanılacak olan kömürün kükürt ve kül oranı çok yüksek. Yakma işlemi sırasında çıkacak gazlar ve partikül maddelerin bir kısmını azaltmak mümkünse de bunların sıfırlanması mümkün değil. Dünya üzerinde şimdiye kadar 'sıfır' emisyonlu bir termik santral kurulamamış. En son teknoloji olduğunu varsaysak bile, günde 1.200 ton linyitin yakılacağı santralde kükürt dioksit, karbon monoksit ve karbon dioksit gazlarına ek olarak azot oksit gazları, ağır metaller, kazan yakma sıcaklığında parçalanmayan furan ve dioksinler gibi hidrokarbonlar ile partikül maddelerin atmosfere günlük salınım miktarı 6-8 ton arasında. Bu rakam yıllık bazda 2 bin 500 ton tehlikeli gaz ve partikül salımı demek. Bu termik santralin iklim değişikliğine katkı sunacağını söylemek yanlış olmaz." denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler