1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 15 geriledi

Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 15 geriledi

Türkiye’de 2020 yılına ciddi bir yükselişle başlayan toplam elektrik talebi, ilk Covid-19 vakasının tespitiyle 11 Mart’tan itibaren hızla gerileyerek Mart ayı genelinde yerinde saymıştı. Nisan ayında ise tüketim yüzde 15 geriledi.

Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 15 geriledi

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 2020 yılına ciddi bir yükselişle başlayan toplam elektrik talebi, ilk Covid-19 vakasının tespitiyle 11 Mart’tan itibaren hızla gerileyerek Mart ayı genelinde yerinde saymıştı. Nisan ayında ise tüketim yüzde 15 geriledi. 

Türkiye’de Covid-19 salgınıyla mücadele önlemlerinin enerji sektörü üzerindeki etkileri giderek netleşiyor. Enerjinin hemen hemen her türünde bir talep düşüşünden söz etmek mümkün. İlk vakanın tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden itibaren bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama akaryakıt satışları en az yarı seviyesine gerilemişti. Sektördeki oyuncular, bu düşüşün devam ettiğini söylüyor. Talep düşüşü fiyatları aşağıya çekmiş ve uzun bir aradan sonra benzinin litresi bir ara yeniden 5 TL’nin altını görmüştü. Benzin pompa satış fiyatları halen 5 TL’nin üzerinde. 

2020'YE YÜKSELİŞLE GİRMİŞTİ 

Coronavirus etkisi, elektrik tüketim talebine de yansıdı. Türkiye’de toplam elektrik tüketimi 2020 yılına hızlı bir yükselişle girmişti. Ocak 2020’de toplam elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3’lük artışla yaklaşık 26.2 milyar kilovatsaate ulaşmıştı. Şubat 2020’deki tüketim ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7’lik artışla 24.2 milyar kWh’e yükselmişti. 

COVİD-19 İLE ARTIŞ DURDU 

Aylık elektrik tüketimindeki artış, Mart ayına gelindiğinde durdu. İlk Covid 19 vakasının tespit edildiği 11 Mart’tan itibaren alınan kısıtlayıcı önlemlerin etkisiyle elektrik talebi de sert şekilde geriledi. Bunun sonucunda Mart 2020’de toplam elektrik tüketimi 23.7 milyar kWh ile Mart 2019’daki seviyesinde kaldı. 

NİSAN AYINDA SERT GERİLEME 

Nisan ayına gelindiğinde virüs etkisini elektrik tüketimi üzerindeki etkisini net şekilde ortaya kodu. Enerji Günlüğü’nün, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’in (EPİAŞ) yayınladığı verilerden yaptığı derlemelere göre Nisan ayının ilk 28 gününde Türkiye’de 19.1 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik tüketildi. Bu rakam, Nisan 2019 dönemindeki 22.6 milyar kWh’lık tüketime göre yüzde 15’lik bir gerilemeye işaret ediyor.  

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler