1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Norveç yatırım fonundan kömüre finansal darbe!

Norveç yatırım fonundan kömüre finansal darbe!

Enerji Günlüğü - Kömür alanında yaklaşık 11 milyar dolarlık bir yatırımı olan Norveç devlet fonu, kömürle bağlantılı 52 şirkete yaptığı yatırımdan...

Norveç yatırım fonundan kömüre finansal darbe!

Enerji Günlüğü - Kömür alanında yaklaşık 11 milyar dolarlık bir yatırımı olan Norveç devlet fonu, kömürle bağlantılı 52 şirkete yaptığı yatırımdan çekildi. 

Norveç Merkez Bankası birimi olan ve dünyanın en büyük devlet fonunu yöneten Norges Bank Yatırım Yönetimi bir açıklama yaparak, faaliyetlerinin en az yüzde 30'unu kömüre dayalı gerçekleştiren 52 şirkete fon sağlamayacağını duyurdu. 

Norveç'in 860 milyar Dolar'lık devlet fonu, Norveç hükümetinin Şubat ayında açıkladığı yeni kriterler çerçevesinde portföyünden çıkardığı kömür ve elektrik üretim şirketlerinin listesini yayınladı. 

Fon listesinden çıkarılan 52 şirket arasında American Electric Power Co. Inc., China Shenhua Energy Co. Ltd., Whitehaven Coal Ltd., Tata Power Co. and Peabody Energy Corp. gibi şirketler bulunuyor. 

Fon yönetimi 2016 yılının sonuna kadar tüm ilişkili şirketleri gözden geçireceklerini ve listeyi buna göre yeniden şekillendireceklerini açıkladı. 

Norveç Parlamentosu'nun geçen yıl kömür yatırımlarını yasaklama kararı almasının ardından fonun da 120 şirkette bulunan hisselerinden yaklaşık 55 milyar Kroner tutarında bir satış yapabileceği ifade ediliyor. 

Norveç Parlamentosu Finans Komisyonu 27 Mayıs 2015 tarihinde, parlamentodaki iki büyük partinin beraber aldığı kararla, fonun, yüzde %30’dan fazla kömür alanında faaliyet gösteren veya gelirlerinden yüzde 30’undan fazlasını kömür faaliyetlerinden elde eden şirketlerdeki kömür yatırımlarını satmasını öneren tasarıyı kabul etmişti. Fonun bu karar ile bu yatırımların yarısından çekileceği tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler