1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer Teknoloji Üniversitesi ve Nükleer Yakıt Fabrikası yolda

Nükleer Teknoloji Üniversitesi ve Nükleer Yakıt Fabrikası yolda

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Yıldız, Sinop'ta kurulacak nükleer santrale ilişkin Türkiye-Japonya Ev Sahibi Hükümet anlaşması kapsamında Nükleer...

Nükleer Teknoloji Üniversitesi ve Nükleer Yakıt Fabrikası yolda

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Yıldız, Sinop'ta kurulacak nükleer santrale ilişkin Türkiye-Japonya Ev Sahibi Hükümet anlaşması kapsamında Nükleer Teknoloji Üniversitesi ile nükleer yakıt fabrikası kurulmasının da yer alacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 29 Ekim'de Türkiye'ye yapacağı ziyaretin içeriğinin sorulması üzerine Yıldız, Japonya ile Türkiye arasında yapılacak Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'nın sonuna gelindiğini söyledi.

HAZİNE GARANTİSİZ YERLİ ORTAK

Bakan Yıldız, bütün teknik detaylar üzerinde mutabakata varılan anlaşmanın, imzalandıktan sonra onay için her iki ülkenin parlamentolarının onayına sunulacağını anlattı. Anlaşmada, proje şirketine Hazine garantisi vermeksizin ortak olacak kamu şirketinin edinimlerini yerine getireceğine dair bir ibare de bulunacak. Bakan

NÜKLEER TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a kurulacak nükleer santrale ilişkin anlaşmanın, Türkiye ve Japonya tarafından bir Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulmasını da kapsadığını belirtti. Yıldız şu bilgileri verdi:

"Proje şirketinin anlaşma kapsamında yapacağı konular var. Bunlardan bir tanesi bir Nükleer Teknoloji Üniversitesi'nin kurulması. Japonya ile Türkiye arasında yapılacak Ev Sahibi Hükümet Anlaşması kapsamında Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulacak. Mütevelli heyeti oluşturulacak ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Enerji Bakanlığı ve Tübitak'tan temsilciler olacak. İlk toplantısını da önümüzdeki günlerde Tokyo veya Ankara'da yapacak. Bu üniversite dünya standartlarında bir üniversite olacak. Bütün bunun yatırımını proje şirketi gerçekleştirmiş olacak."

NÜKLEER YAKIT FABRİKASI KURULMASI

Bakan Taner Yıldız, anlaşmada yer alacak bir diğer konunun da nükleer yakıt fabrikası kurulması olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu çok önemli ama altını çizerek söylüyorum, biz nükleer yakıt imal etmeyeceğiz" dedi ve şöyle devam etti:

"Nükleer yakıt fabrikası demek onların pulvarize edilmiş nükleer yakıtların çubuklar içerisine yerleştirilmesi ile alakalı yakıt fabrikasıdır. Bunun kendine has bir fizibilitesi var. Bununla alakalı çalışmaları da önümüzdeki süreçte hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız. Ama tekrar altını çizerek söylüyorum biz nükleer yakıt imal etmeyeceğiz, nükleer yakıt fabrikası kuracağız. Bunun mekanik kısımlarıyla alakalı bir fabrika olacak."

YERLİ ORTAKLIKLA YAPMAK DAHA DOĞRU

Taner Yılrdız, gerek Akkuyu'da Ruslarla, gerekse Sinop'ta Japonlarla kurulacak nükleer güç santrallerinin yerli ortaklarla birlikte gerçekleştirilmesinin daha doğru olacağını ifade etti. Yıldız "Amacımız nükleer santrallerin tamamen Türk mühendisleri tarafından yerli sanayi ile beraber ve mutlaka yerel sanayiyi de güçlendirecek şekilde yapılmasını sağlamaktır" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler