1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ODAŞ Enerji, üretim yelpazesini genişletecek

ODAŞ Enerji, üretim yelpazesini genişletecek

Enerji Günlüğü - ODAŞ Enerji, üretim yelpazesini genişletmeyi ve enerji sektöründeki artan gelirlerini çeşitlendirerek maksimize etmeyi hedefliyor.ODAŞ...

ODAŞ Enerji, üretim yelpazesini genişletecek

Enerji Günlüğü - ODAŞ Enerji, üretim yelpazesini genişletmeyi ve enerji sektöründeki artan gelirlerini çeşitlendirerek maksimize etmeyi hedefliyor.

ODAŞ Enerji tarafından KAP'a yapılan açıklamada, üretim yelpazesini genişleteceğini ve bu çerçevede öncelik olarak Çan Termik Santrali yapımının en hızlı şekilde ve optimum finansal ve çevresel çözümlerle tamamlanacağını belirtti.

ÇAN'DA AÇIK KÖMÜR İŞLETME TEDARİK ZİNCİRİ HEDEFİ

2015 yılı özel strateji belgesini yayınlayan şirket, son zamanlarda yaşanan maden kazalarının ve bu çerçevede getirilen yeni standartların, küçük yeraltı ocaklarını işletilemez kılacağı ve bu durumun da arz talep dengesini değiştireceğini düşündüklerini belirterek, madencilik çalışmalarına başlayacakları Çan madeni ve yakın çevresini kömür tedarik merkezi olarak tayin edip, özellikle bu bölgeye yakın lokasyonlarda açık ocak olarak işletilebilecek rezervleri bünyelerine katıp kendi rezervleriyle beraber bir açık işletme tedarik zinciri kurmayı hedeflediklerini açıkladı.

KURUMLARA UCUZ ELEKTRİK SATIŞINA KISITLAMA

Ayrıca ODAŞ Enerji, doğalgaz, hidroelektrik, termik ve güneş kaynaklarından oluşan üretim yelpazesini genişleteceğini ve elektrik satışlarında yüksek işletme sermayesi ihtiyacına sebebiyet veren ve rekabetten ötürü düşük fiyatlarla elektrik satılmak durumunda kalınan kurumsal müşterilerin portföydeki ağırlığını ciddi şekilde azaltmayı planladıklarını belirtti.

Açıklamada,  büyüyen sektörel faaliyetlerin içerisinde oluşabilecek yeni yatırım fırsatlarındaki yüksek sermaye iç verimlilik beklentilerinin kapasite artırımlarına belirli bir büyüklükten sonra sınırlama getirmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilerek, bu doğrultuda, Grubun enerji sektöründeki artan gelirlerini çeşitlendirerek maksimize etmeyi hedeflediği belirtildi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“ODAŞ Enerji, sektördeki varlığını geliştirmek için iki yönlü ilave strateji oluşturma amacındadır. Bu iki yönlü strateji sayesinde, üst üste eklediği maddi değerler ile birlikte dikey ve yatay entegrasyonla ilave sinerji sağlayan iş alanları gelişecektir. Bu çerçevede, mevcut ana faaliyet konumuz olan elektrik üretim ve satışına, kömür madenciliği üretimini ve direkt satışını en hızlı şekilde entegre etmek istemekteyiz. Özellikle son zamanlarda yeraltı madenciliğinde oluşan iş kazalarının ve bu çerçevede getirilen yeni standartların, küçük yeraltı ocaklarını işletilemez kılacağı kanaatindeyiz. Bu durumun aynı zamanda arz talep dengesini değiştireceğini beklemekteyiz. Bu beklentiyle, madencilik çalışmalarına başlayacağımız Çan madenimizi ve yakın çevresini kömür tedarik merkezi olarak tayin edip, özellikle bu bölgeye yakın lokasyonlarda açık ocak olarak işletilebilecek rezervleri bünyemize katıp kendi rezervimizle beraber bir açık işletme tedarik zinciri kurmayı hedeflemekteyiz. Bu çalışmalar, hem gelir kalemlerimizde çeşitliliğe, hem de sektördeki faaliyetlerimizin entegrasyonuna imkan verecektir. Yeni sahalarla ilgili açık işletme olarak işletilebilecek yüksek kalorili kömür rezerv mevcudiyeti, giriş için belirli olacaksa da, aynı ruhsat alanında metal madenciliği ile ilgili potansiyeller de araştırılacaktır.

Aynı zamanda Grubumuz ve yöneticilerimiz sektörde, çeşitli kaynaklardan maksimum verimlilikte enerji üretimi, elde edilen enerjinin optimum koşullarda ticareti ve pazara sunulması konularında ciddi know-how’a sahiptirler. Bu bilgi birikimi sayesinde Grubumuz, uygun şartlar ve fırsatlar oluşması halinde enerji sektörü açısından stratejik gördüğümüz yakın coğrafyaya penetrasyonunu sağlayacak ve aynı zamanda ilave gelir kalemi oluşturacak yeni enerji sektörü taahhüt işlerine girmeyi planlamaktadır.

Bunun yanı sıra yatırımı devam eden Köprübaşı HES’i 2015 bahar döneminde, Çan termik santralini ise 2017 yılının ilk yarısında devreye almayı hedeflemekteyiz. Bu sayede doğalgaz, hidroelektrik, termik ve güneş kaynaklarından oluşan üretim yelpazesini genişletmiş olacağız. Elektrik satış tarafında ise yüksek işletme sermayesi ihtiyacına sebebiyet veren ve rekabetten ötürü düşük fiyatlarla elektrik satılmak durumunda kalınan kurumsal müşterilerin portföydeki ağırlığını ciddi şekilde azaltmayı planlamaktayız. Bu durum, her ne kadar satış hasılatı rakamında geçici olarak negatif etki yaratacak olsa da nakit akış pozisyonunda pozitif etki yaratacaktır."

Önceki ve Sonraki Haberler