1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. OEDAŞ direklerdeki arızaları seyir halindeki araçtan tespit ediyor

OEDAŞ direklerdeki arızaları seyir halindeki araçtan tespit ediyor

OEDAŞ, Türkiye’de bir ilke imza atarak elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların tespiti için bu arızanın radyo frekans emisyonlarını ölçebilen sistemi kullanmaya başladı.

OEDAŞ direklerdeki arızaları seyir halindeki araçtan tespit ediyor

Enerji Günlüğü - OEDAŞ, yüksek gerilim elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların daha hızlı tespitini sağlamak üzere HEFE Enerji ile iş birliği yaparak radyo frekans sistemini geliştirdi. 

Elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ), yüksek gerilim elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların tespiti için Türkiye’de bir ilke imza atarak, bu hatlardaki radyo frekans emisyonlarını ölçebilen sistemi kullanmaya başladı. 

HEFE Enerji firması ile birlikte geliştirilen radyo frekans sisteminde, araç üzerine bir alıcı yerleştiriliyor. Bu araç seyir halindeyken yanından geçtiği elektrik direklerinde kısmi deşarj olup olmadığını tespit ediyor. Böylece arıza büyümeden müdahale ediliyor ve enerjinin kesintiye uğramasının önüne geçiliyor. 

OEDAŞ’ın hizmet verdiği beş şehirde toplam 261 bin 240 adet elektrik direği bulunuyor. 

SİSTEMİN BAŞARILI TESPİT ORANI %85

Sistemin başarılı tespit oranının yüzde 85’in üzerinde olduğunu söyleyen OEDAŞ Ar-Ge Müdürü Ural Halaçoğlu, “Daha önce tüm enerji hatları tek tek kontrol edilirken şu anda yalnızca arızalı hatlara müdahale ediyoruz. Çalışmalarımıza ciddi bir hız ve verimlilik kazandıran bu sistem enerji kesintilerinin de ciddi ölçüde azalmasını sağlayacak” dedi. 

Halaçoğlu, OEDAŞ Ar-Ge departmanı olarak bu sistemin yanı sıra 21’i aktif toplam 33 proje üzerinde çalıştıklarını, elektrikli araçlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına pek çok alanda geleceğin teknolojilerine odaklandıklarını belirtti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler