1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Oktik: GES'lerdeki modüller daha verimlileriyle değişecek

Oktik: GES'lerdeki modüller daha verimlileriyle değişecek

Enerji Günlüğü - GENSED Başkanı Şener Oktik, mevcut güneş enerji santrallerinde (GES) kullanılan modüllerin uzak olmayan bir gelecekte daha...

Oktik: GES'lerdeki modüller daha verimlileriyle değişecek

Enerji Günlüğü - GENSED Başkanı Şener Oktik, mevcut güneş enerji santrallerinde (GES) kullanılan modüllerin uzak olmayan bir gelecekte daha verimli modüllerle değiştirileceğini söyledi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Şener Oktik, 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) ikinci gününde düzenlenen Solar Konferansı açılış oturumunda yaptığı konuşmada güneş enerjisinde kaliteye dikkat çekti. “Güneş enerjisine gönül vermiş insanlar olarak bu kulvarlardaki teknolojinin, mevzuatın, açılımın yapılması gerekiyor.” İfadesini kullanan Oktik, kalite kelimesinin de üzerine fazlaca gidilmesi gereken bir kelime olduğunu kaydetti. Oktik,  uzak olmayan bir gelecekte modüllerimizi daha verimli modüllerle değiştireceğiz diye öngörmenin çok da yanlış olmadığını belirtti.

BİZDE GELİŞİM DÜNYA’NIN TERSİNE

Oktik, bütün dünyanın işe küçük kurulumlarla çatılardan başlayarak daha büyük kurulumlara doğru gittiğini bizim ise bunu tersinden yaşamaya çalıştığımızı kaydetti. “Çatı artık bu sektörde daha önemli bir alan olarak öne çıkıyor.”diyen Oktik buna ilişkin verileri de paylaştı. Dünyada bir yılda kurulan güneş enerjisi gücünün yaklaşık 76-77 GW’ı bulduğunu ve bunun da 22 GW’ının çatılardaki kurulum olarak gerçekleştiğini ifade eden Oktik, 2020lerde bunun 160 GW’ı bulacağını ve çatıların kurulumunun da bunun yarısı, yani 80 GW olmasının beklendiğini söyledi. 

KISA DÖNEM DÜŞÜNMEYE SON VERMELİYİZ 

Oktik, “Hepimizin kurtulması gereken kavram, kısa dönem düşünmenin dayanılmaz cazibesi. Bu cazibe ile kazanacağımız yararları düşünüyoruz. 1 MW’ın mantığı ben bundan ne kadar kazanabilirime dönmüş. Şuna ne kadar inanıyoruz; Enerji sektöründe fotovoltaik gerçekten bir oyun değiştirici olacak mı? Dünya buna inanmış durumda. Bunun anahtarı da depolamadaki hızlı maliyet düşmesi ve teknolojidir. Fotovoltaik oyun değiştiricidir. PV deki en önemli kavram dağıtık üretim yapıyor. Fotovoltaik bugün endüstri 04 yapısıyla çok ilgili. Ancak o zaman biz kısa dönem düşünmenin cazibesinden kurtulabiliriz. Bütüne bakmak zorundayız. Söylemeye çalıştığım kısa dönem düşünmenin cazibesinden kurtulup uluslararası düşünmek zorundayız.” dedi.

Çek Cumhuriyeti ve İspanya’da devletin taahhüt ettiği teşviklerin verilmemeye başlandığını da belirten Oktik, bizde de bunu dağıtımda başlangıcını yaşadığımıza dikkat çekti.

YERLİ VE MİLLİ KONUSUNDA ÇOK DİKKATLİ OLMALI

Oktik, yerli ve milli konusuna da değinerek, “Milli ve yerli konusunda lütfen çok dikkatli olmalı. Türkiye olarak lisans üretirsek milli ve yerli oluruz. Yoksa yabancı lisanla üretim yapmak bizi yerli ve milli yapmaz.” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/ ANKARA

 
Önceki ve Sonraki Haberler