1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okumuş: Akaryakıt fiyatlarında bayilerin söz hakkı yok

Okumuş: Akaryakıt fiyatlarında bayilerin söz hakkı yok

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, dağıtım şirketlerinin ve akaryakıt bayilerinin pompa satış fiyatlarının artışlarında herhangi...

Okumuş: Akaryakıt fiyatlarında bayilerin söz hakkı yok

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, dağıtım şirketlerinin ve akaryakıt bayilerinin pompa satış fiyatlarının artışlarında herhangi bir iradeleri, müdahaleleri veya katkıları bulunmadığını açıkladı.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in 24 Ocak 2019 tarihinde akaryakıt fiyatları konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Okumuş, akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin ve dağıtım şirketlerinin en küçük bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmadığını belirterek, “Ülkemizde tüketilen akaryakıt ürünlerinin yaklaşık %90’ı ithal edilen ham petrolden üretilmekte veya direkt nihai ürün olarak ithal edilmektedir. Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, ham petrol fiyatları, uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve Dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir. O nedenle sadece dolar kuruna veya ham petrol fiyatına bakıp bir değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir. Ham petrol fiyatı artarken, örneğin benzin fiyatı düşebilir ya da ham petrol fiyatı düşerken benzin fiyatı artabilir. Aynı şey dolar kuru için de geçerli. Uluslararası piyasalara ve dolar kuruna bağlı olarak belirlenen bu fiyatın üzerine rafineri kar marjı, EPDK gelir payı, dağıtıcı ve bayi kar marjı ve son olarak da maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve nisbi Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmektedir. Fiyat oluşumunda yer alan faktörlerden dağıtıcı ve bayi kâr marjı fiyat artışlarında en az etkili olan iki unsurdur.  Zira dağıtıcı ve bayi payı cüzi ve maktu rakamlardan oluşmaktadır” dedi.

BAYİLERİN KAR PAYLARI ENFLASYON ORANINDA GÜNCELLENMELİ

Özellikle son dönemde dolar kuru ve ürün fiyatlarında artış olurken, bayi ve dağıtıcı kar paylarında bir artış olmadığını, kar paylarının reel olarak gerilediğini kaydeden Okumuş,  akaryakıt fiyatlarındaki artışların dağıtım şirketleri ve bayilerin operasyonel ve finansal maliyetlerini önemli ölçüde arttırdığını ve bu nedenle akaryakıt bayilerinin kar paylarının enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler