1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okumuş: Akaryakıtta zammın nedeni petrol fiyatları ve döviz kuru

Okumuş: Akaryakıtta zammın nedeni petrol fiyatları ve döviz kuru

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt fiyatlarındaki zamların dünya petrol piyasalarındaki petrol fiyatlarının ve rafineri...

Okumuş: Akaryakıtta zammın nedeni petrol fiyatları ve döviz kuru

Enerji Günlüğü - PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt fiyatlarındaki zamların dünya petrol piyasalarındaki petrol fiyatlarının ve rafineri edilmiş ürünlerin maliyetinin yükselişi ve ülkemizdeki döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle yapıldığını açıkladı.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'in en son motorinin litresine 13 kuruş zam yapılması ardından yaptığı değerlendirmede, akaryakıtta 'tavan fiyat' uygulanmasına dönülmesi yönündeki talebini eleştiren bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin en küçük bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmadığına vurgu yapan Okumuş, "Ülkemizdeki pompa satış fiyatları, akaryakıt (ürün) fiyatları, özel tüketim vergisi (ÖTV), toplam dağıtım payı ile katma değer vergisinin (KDV) toplamından meydana gelmektedir. Rafineri fiyatı, ham petrol ve döviz kuruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ÖTV ise maktu yani sabit bir rakamdan oluşmaktadır. Dağıtım şirketi ve bayi karı da çok az değişkenlik göstermektedir. KDV ise fiyatı oluşturan bu dört unsurun toplamı üzerinden yüzde 18 olarak hesaplanarak toplama ilave edilmektedir. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarındaki zamlar dünya petrol piyasalarındaki petrol fiyatlarının ve rafineri edilmiş ürünlerin maliyetinin yükselişi ve ülkemizdeki döviz kurlarındaki artışlar sebebiyle yapılmaktadır.” Açıklamasını yaptı.

FIRIN-EKMEK BENZETMESİ

Tavan fiyat uygulamasının uluslararası fiyatlar ve dolar kuru söz konusu olduğunda gündeme getirilemeyeceğini kaydeden Okumuş, "TESK üyesi olan fırıncıların un fiyatlarında artış olduğu gerekçesiyle ekmeğe zam yapmaları halinde fırıncılar için de tavan fiyat uygulaması getirilmesini talep etmek ne kadar yanlışsa dünya ham petrol fiyatlarının ülkemize yansıması ve özellikle dolar kurundaki artış sonucunda akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle akaryakıt sektörüne tavan fiyat uygulaması getirilmesini talep etmek de o kadar yanlıştır." ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler