1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OMV’ye Norveç’ten bir izin daha geldi

OMV’ye Norveç’ten bir izin daha geldi

Enerji Günlüğü - Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı’nın OMV’ye altı yeni deniz sondaj bölgesi için daha verdiği yeni ruhsat ile ilgili anlaşmalar...

OMV’ye Norveç’ten bir izin daha geldi

Enerji Günlüğü - 

Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı’nın OMV’ye altı yeni deniz sondaj bölgesi için daha verdiği yeni ruhsat ile ilgili anlaşmalar 28 Haziran Cuma günü imzalandı. OMV bunlardan ikisinin işletmecisi olarak faaliyet gösterecek. Böylelikle 22’nci tur görüşmeleri sonucu OMV, toplam olarak 23 adet ruhsata sahip oldu.

OMV, genel olarak Statoil ardından ülkede en fazla ruhsata sahip ikinci firma olurken; yabancı firmalar arasında ise birinci konuma 1yükseldi. OMV Norveç’in deniz sondajı konusundaki başlıca yatırım alanları Norveç’in orta bölgeleri ve Barents Denizi oluyor.

Verilen yeni arama izinlerinden ikisi, Kuzey Norveç Denizi’nde yer alan ve derin deniz gaz kaynaklarına sahip Voring Basin’nde bulunuyor. OMV (yüzde 60) ile ortağı PGNIG (yüzde 40)  her iki izin ruhsatını işletme hakkına sahip oluyorlar. PL 702 ve PL 703 ile ilgili izin kararları da; OMV’nin Aasta Hansteen ve Polarped projelerindeki perspektifini stratejik olarak destekliyorlar. Bu her iki alan da geleceğin gaz merkezleri olarak görülüyorlar.

Barents Denizi’nin önemi büyük

Barents Denizi’ndeki bu yeni 4 ruhsat aynı zamanda, OMV’nin gittikçe gelişen bu bölgede güçlenen ve genişleyen portfolyosunun bir önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. OMV Norveç ayrıca sahip olduğu yüzde 20’lik pay oranıyla; Statoil, Repsol, RWE ve GDF Suez ile beraber ortak işletmeci firma konumuna sahip oluyor.

Şu anda PL 615 B ve PL 723 lisansları, Hoop High denilen Barents Denizi’ndeki bir sınır noktasında bulunmakla beraber ve ayrıca Norveç’in en kuzeydeki bölge lisansları oluyorlar. Bu bölgede bu yaz PL 537 (Wisting)’de işletmeci olan OMV tarafından yapılacak keşif sondajları gerçekleştirilecek. 2014 yılında ise PL 615 (Apollo)’da ise Statoil tarafından keşif sondajları yapılacak. Bu yüzden yeni izinlerin, bu bölgedeki yatırım açısından önem taşıyan takip potansiyelini de güven altına alması bekleniyor.

OMV’den yapılan açıklamada ayrıca; PL 711 VE PL 721’in Barents Denizi’ndeki batı kenarını oluşturdukları ve bununla beraber bu bölgelerde gittikçe artan bir aktivite görüldüğü ifade edildi.

OMV’nin Keşif ve Üretim’den sorumlu olan İcra Kurulu Üyesi Jaap Huijskes şunları söyledi:

“OMV’nin kendisini odakladığı Keşif ve Üretim alanı açısından Norveç, gelişime açık en önemli alanlardan biri olmuş durumda. Bu lisans görüşmeleri sonucunda, OMV Norveç toplamda 23 deniz arama lisansına sahip oldu ve bu da gelecekte Norveç’teki OMV operasyonları için sağlam bir temel oluşturacaktır.”

2014 ‘te sekiz yeni sondaj bölgesi

Yüksek bir rekabetçi özelliğe sahip Norveç lisans görüşmelerinden çıkan izin kararları, OMV için önemli bir başarı olarak görülüyor. Barents Denizi’nde yoğun bir şekilde sürdürdüğü ve yeni alanların keşfini hedefleyen çalışmalarıyla birlikte OMV dikkat çekici bir bölge tecrübesine de sahip oldu.

2014 yılının ortasına kadar OMV toplamda sekiz yeni sondaj bölgesinde katılımı sağlamak istiyor. Bu alanlardan üçü işletilmeye açık alanlar olacak. Orta Norveç bölgesinde bulunan işletilen deniz sondaj lisansları, Norveç Kıta Sahası’nın bu bölümünün OMV tarafından temel bir üretim alanı olarak kullanılmasını içeren stratejik planının bir parçasını oluşturuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler