1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Otobüs kamyon ve tır lastikleri de etiketlenecek

Otobüs kamyon ve tır lastikleri de etiketlenecek

Taşıt lastiklerinin etiketlenmesiyle ilgili düzenleme güncellendi. Bundan böyle otobüs, kamyon ve tır lastikleri de etiket düzenlemesine tabi olacak. 

Otobüs kamyon ve tır lastikleri de etiketlenecek

Enerji Günlüğü - Taşıt lastiklerinin etiketlenmesiyle ilgili düzenleme güncellendi. Bundan böyle otobüs, kamyon ve tır lastikleri de etiket düzenlemesine tabi olacak. 

Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Parametreler ile İlgili Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlandı. Yönetmelik 01 Mayıs 2021 tarihinde yürürlük kazanacak. Yeni Yönetmelik, 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Esas Parametreler Gözetilerek Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliği de yürürlükten kaldırdı.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Birliği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, araç lastiklerini etiketleme uygulamasını düzenleyen yönetmelikle ilgili tüketicilerin etiketleri dikkatle incelemeleri gerektiğini hatırlattı ve şöyle konuştu, “Yeni etiketlerin üst bölümünde lastik kimlik bilgileri de yer alacak. Lastik etiketinin dijital versiyonuna sağ üst köşedeki kare kod (QR) ile ulaşılabilecek. Kamyon, tır ve otobüs gibi ağır vasıta lastikleri de bundan böyle etiketlenecek. Lastik alırken etiketlerin dikkatle incelenmesi, doğru lastik seçimi ortak trafik bilincinin bir parçasıdır. Nihai tüketiciye bu bilinçle lastik etiketlerini incelemelerini öneriyoruz”.

AB ÜLKELERİYLE EŞZAMANLI UYGULANACAK

Yeni Yönetmelik, 01 Mayıs 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eşzamanlı olarak yürürlüğe girecek. Lastik etiketleme, sürüş güvenliğinin artırılması ve nihai kullanıcıların lastik satın alırken bilinçli bir seçim yapmasına olanak verilmesi amacıyla 2012 yılından bu yana ülkemizde uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile etiketlerdeki format değişti, etiketleme parametreleri güncellendi ve yeni parametreler ile lastik sınıfı ve tipleri de etiketlere eklendi.

OTOBÜS KAMYON VE TIR LASTİKLERİ DE ETİKETLENECEK

Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında bundan böyle yeni etiketlerde aranacak değişiklik ve düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle olacak: 

  • Yeni etiketlerde tedarikçi ismi, ebat bilgisi, lastik tipi ile ilgili belirlenmiş numerik kod, lastik türü gibi bilgiler etiketin üst kısmına eklendi.
  • Lastik etiketinde yer alan kare kod (QR kod) vasıtasıyla lastik bilgilerine erişim veriliyor.
  • Yakıt Verimliliği ve Islak Yol Tutuş Sınıfları A’dan (En yüksek) E’ye (En düşük) 5 seviyeye indirildi ve seviyelerin aralıkları değiştirildi.
  • Dış Yuvarlanma Gürültüsü sınıfları sembolü değişti. Yeni şekliyle alt sol köşede, dB cinsinden ölçülen değer olarak yer alıyor ve ses seviyesi (A-C aralığında) sınıflandırıldı.
  • Lastiğin zor kış koşullarında kullanılan bir lastik olup olmadığını gösteren “Kış Lastiği” (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ) Sembolü veya lastiğin buzda yol tutuş lastiği olup olmadığını gösteren sembol eklendi.
  • C1 (Otomobil) ve C2 (Hafif Ticari Araç) kategorilerine ilave olarak C3 (otobüs, kamyon, tır) kategorisindeki lastikler için de etiketleme zorunlu hale getirildi.

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, yeni Yönetmeliğin bu alandaki mevzuatı güncelleme ihtiyacından doğduğunu söyledi ve “Etiketlemedeki bu değişikliğin temel amacı; küresel sürdürülebilirliğin sağlanması; ekonomik ve çevresel verimliliğin artırılması, sürüş güvenliğinin artırılmasıdır. Yenilenen lastik etiketlerinde kategoriler ve seviyelendirmelerde sadeleşmeye gidildi. Otomobil lastikleri ve hafif ticari araç lastiklerinin yanı sıra otobüs, kamyon ve tır lastikleri için de etiketlendirme zorunluluğu getirildi. Yeni etiketler yakıt tasarrufu, ıslak zeminde yol tutuş ve dış yuvarlanma gürültüsü hakkında da bilgi verecek. Kış lastiklerinde ise karda yol tutuşu ve buzda yol tutuşu gibi kriterleri de öğrenme imkanı sağlanacak” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler