1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Otogaza rekor zam!

Otogaza rekor zam!

Enerji Günlüğü - Bu geceden geçerli olmak üzere Otogaza litrede 29 ile 31 kuruş arasında zam yapıldı.LPG fiyatına bugeceden (3 Aralık) geçerli olmak...

Otogaza rekor zam!

Enerji Günlüğü - Bu geceden geçerli olmak üzere Otogaza litrede 29 ile 31 kuruş arasında zam yapıldı.

LPG fiyatına bugeceden (3 Aralık) geçerli olmak üzere 30 kuruşluk rekor zam geldi. Zamla birlikte LPG’nin (otogaz) litresi 3,11 liraya çıktı. 30 kuruşluk artış, otogaza bir seferde yapılan en yüksek zam oldu.

Fiyat artışının ardından otogazın litre fiyatı Ankara’da 3,13 ile 3,19 lira, İstanbul’da 3,12-3,14 lira, İzmir’de ise 3,10 ile 3,13 lira arasında satılacak.

Zammın ardından fiyatlar otogazda yüzde 13,75, tüpgazda ise yüzde 15,41 oranında arttı.

ZAMMIN NEDENİ YURTDIŞI MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ

Zamma gerekçe olarak ‘yurtdışı maliyetlerdeki artış’ gösterildi. Suudi Arabistan’ın devlet şirketi Saudi Aramco’nun LPG’nin hammaddeleri olan propan ve bütan fiyatlarını Aralık itibariyle sert şekilde yükseltmesinin LPG fiyatlarını artırdığı belirtildi. Saudi Aramco, Aralık kontratlarında propan fiyatını ton başına 225 dolar artırarak 1100 dolara, bütan fiyatını ise ton başına 310 dolar artırarak 1225 dolara çıkarttı.

Sektör yetkililerinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, Suudi Arabistan’ın fiyatları artırması Akdeniz çanağındaki tüm LPG ihracatçılarının da fiyatlarını yükseltmesine neden oldu. Bir yetkili, “Artış Suudi Arabistan’ın beklenmedik bir oranda zam yapmasından kaynaklanıyor. Bu zam da tüm Akdeniz piyasasındaki fiyatları tetikledi” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da EPDK’nın kuruluş yıldönümü toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine “LPG zammı serbest piyasa mekanizması içinde gerçekleşti” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler