1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Pakistan İran ile boru hattı projesinde kararlı

Pakistan İran ile boru hattı projesinde kararlı

Enerji Günlüğü - Pakistan Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi, İran-Pakistan (IP) doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanmasının İslamabad'ın ekonomik...

Pakistan İran ile boru hattı projesinde kararlı

Enerji Günlüğü - Pakistan Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi, İran-Pakistan (IP) doğalgaz boru hattı projesinin tamamlanmasının İslamabad'ın ekonomik kalkınma planlarının en önemli önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Pakistan Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi, Perşembe günü İslamabad’da, Pakistan’ın İran-Pakistan (IP) doğalgaz boru hattı projesine ihtiyacı olduğunu ve bu projeyi tamamlamak istediğini belirterek, projenin yarısının tamamlandığını ve ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarını hafifletir hafifletmez projedeki payını üstlenmek istediğini söyledi.

İRANLI JAHANPARS ŞİRKETİNİN PAKİSTAN’A TEKLİFİ

Express Tribune’ün yazdığına göre, Salı günü İranlı Jahanpars Mühendislik ve İnşaat Şirketi, projenin, özellikle de Pakistan kısmının bütün masraflarını karşılamaya gönüllü olduğunu dile getirdi. Şirket Pakistan’a tüm mühendislik, tedarik ve inşaat çalışmalarını yürütme ve projeye 1.8 milyar dolar fon sağlama teklif etti. Ancak proje iki ülkeyi ilgilendirdiği için Pakistan, şirketin İran hükümeti yetkilileriyle ilişkiye geçmesini istedi.

İLK İRAN GAZI 31 ARALIK 2014 TARİHİNDE BAŞLAYACAK

İki ülke arasında yapılan orijinal anlaşmaya göre Pakistan’a ilk İran gazı 31 Aralık 2014 tarihinde başlayacak. Ayrıca her iki ülke boru hattının kendi topraklarında kalan kısmını 2014 yılı sonuna kadar tamamlamak zorunda ve eğer Pakistan bunu başaramazsa, İran’a tamamlayana kadar her gün 1 milyon dolar ceza ödeyecek. Ancak İran orijinal anlaşmadaki bu cezayı daha sonra uygulamama kararı aldı.

ABD’DEN EKONOMİK YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD boru hattı projesine devam etmesi halinde Pakistan’a ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit ediyor. Ne var ki, Navaz Şerif hükümeti ülkenin önceliğinin enerji sorunlarının çözümünün öncelikli olduğunu ve boru hattının tamamlanması kararında bir değişiklik olmadığını açıkça belirtti. 180 milyon nüfusuyla her gün artan enerji sorununu aşabilmek için boru hattı büyük bir öneme sahip.

İran kendi topraklarında boru hattının 900 km’sini tamamladı ve Pakistan ayağındaki 700 km’lik kısmın tamamlanmasını bekliyor.

Kaynak: Fars news agency

Önceki ve Sonraki Haberler